Festes a Calp 2022
App Línea Verde Smart City - Mejora tu Localidad y Mantente Informado
Banner Bono Baby 2022
Campaña Empadronamiento 2022
Bandera Verde - El Vidrio Veranea Aquí
Sondeo - Rehabilitación Energética en Calp
dijous, 28 Juliol, 2016 - 13:45

L'alcalde de Calp, Cèsar Sánchez, acompanyat per membres de la Corporació Municipal ha visitat este matí el jaciment de la Pobla d´Ifac on des de principis de mes un total de 31 estudiants voluntaris es troben treballant dins de la XII Campanya d'excavacions de la Pobla.

 

El director de les excavacions l'arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez ha explicat en què estan consistint els treballs d'esta campanya que se centra en la conservació preventiva oberta l'any passat amb una actuació de consolidació més ambiciosa. En concret, en un llenç de la muralla Nord, amb més de 12 metres de longitud i 5 metres d'altura i en la Torre de Guàrdia, ambdós sectors ubicats en les proximitats de la Porta d'Ifac, on es realitza una reintegració per a evitar futurs afonaments i reforçar esta zona del recinte murallat.

 

Encara que el principal objectiu d'esta campanya se centra en els treballs de consolidació preventiva, la presència en el jaciment de l'equip arqueològic del MARQ permetrà continuar amb la documentació del sistema d'accés a la pobla, ubicat en el Sector Oest del jaciment i descobert parcialment en les campanyes anteriors. Tres portes consecutives i un complex sistema d'accés convertixen a Ifac en un jaciment de referència pel que fa a l'estudi dels assentaments posteriors a la conquista cristiana durant els segles XIII i XIV, germen històric del que ara és la Comunitat Valenciana.

 

Un altre dels objectius d'enguany és intentar acabar de descobrir el corredor cobert d'accés a la pobla que es troba entre les dos primeres portes d'ingrés i que, previsiblement, oferirà una informació vital per a l'estudi de l'organització interna d'este enclavament urbà construït a partir de l'any 1298 per Roger de Llúria, Senyor d'Ifac i almirall calabrés al servei de la Corona d'Aragó.

Els treballs contemplen, així mateix, l'ampliació de l'àrea de la necròpolis, un espai descobert el 2008 i situat enfront de la façana de l'Església de la Mare de Déu dels Ángeles. Este edifici, un dels més emblemàtics del jaciment, va ser construït entre els anys 1320 i 1340 per Na Margarita, Comtessa de Terranova i filla de l'Almirall Roger de Llúria. Les tasques es centrararan principalment en la finalització de les excavacions de l'àrea funerària, on fins al moment s'han localitzat 55 tombes amb més de 85 inhumacions documentades.

En este enclavament destaca una que podria ser la d'un cavaller i una altra que possiblement pertanguera a un clergue o càrrec eclesiàstic, ja que porta entre les seues mans un grial o copa litúrgica. Així mateix, són especialment rellevants una tomba en què va aparéixer una dona embarassada amb el seu fetus i una altra col·lectiva amb més de 16 inhumacions.

 

La construcció de la Pobla

La Pobla d'Ifac es construïx per orde del rei Jaume II baix mandat de la Casa de Llúria i del seu primer senyor, Roger de Llúria, Almirall de la Corona d'Aragó en el regnat de Pere III i senyor de nombrosos territoris en la província d'Alacant que li van convertir en un dels principals senyorius creats després de la conquista cristiana. La seua estela és seguida per la seua segona dona, Saurina d'Entença, qui dirigix la Casa de Llúria entre els anys 1305 i 1325, moment en què es creu que es duen a terme els acabats finals de la Pobla d'Ifac.