L'any passat l'Ajuntament de Calp va instal·lar en el passeig marítim de la platja de la Fossa, a l'altura del carrer Ponent, el nom del municipi en lletres gegants. Des de llavors aquest lloc, amb la silueta del Penyal d'Ifac de fons, s'ha convertit en un dels més fotografiats del municipi i una de les imatges més compartides en xarxes socials.
Enguany aquestes lletres s'han instal·lat en el passeig marítim de la platja de l'Arenal-Bol però amb la peculiaritat que en aquesta ocasió les lletres estan realitzades amb plàstics extrets del Mediterrani, és més, el 20% del material de les lletres prové de xarxes extretes pels pescadors del municipi, que han col·laborat en el projecte “Calp lliure de plàstic, #calpeplasticfree”.
Aquesta iniciativa representa la col·laboració de tres entitats unides per a lluitar contra el plàstic al Mediterrani, d'una part l'Ajuntament de Calp, d'una altra la Confraria de Pescadors de Calp i la start up social, Gravity Wave.
Les lletres, per a la instal·lació de les quals s'ha rebaixat el muret del passeig marítim per a evitar l'impacte visual, tenen un pes de 330 quilos i una altura de 120 centímetres, per a la seua elaboració s'han utilitzat 330 kg de plàstic reciclat i xarxes de pesca recuperades de la mar Mediterrània. Amb aquest projecte Calp s'involucra en la lluita per netejar la petjada de plàstic de les nostres mars i oceans, realitza una labor de conscienciació i pretén ser un símbol de turisme responsable.
La startup Gravity Wave no sols neta el plàstic de la mar, sinó que també s'encarrega de revaloritzar-lo. Funciona a través de tres pilars. El primer és la recol·lecta de plàstics per al que col·laboren amb 800 pescadors en 100 ports d'Espanya, Grècia, Itàlia i Egipte als quals se'ls paga pels seus plàstics, el segon pilar és el de la transformació, convertir els residus plàstics en mobiliari d'oficia o elements decoratius i el tercer pilar és preventiu i es basa en xarrades i voluntariat corporatiu.
La xarxes són el residu que més trobem en la mar, representen un 40% de tots els residus que netegem, i provenen principalment de pesquers industrials que amenacen a la pesca tradicional. Els pescadors de Calp treballen per netejar les seues costes i col·laborar amb diferents iniciatives per a acabar amb el plàstic en la mar.