Concierto Truddy Lynn - Texas & Blues Band
dimecres, 5 Juny, 2024 - 14:15

Prop d'un centenar de calpins s'han desplaçat aquesta setmana a El Puerto de Santa María, ciutat gaditana agermanada amb Calp, dins dels actes commemoratius del centenari de la Confraria de Pescadors.

La comitiva, encapçalada per l'alcaldessa Ana Sala, ha visitat la Plaça de Bous, la Basílica de Los Milagros i el Palau de Aranibar i ha sigut rebuda a l'Ajuntament per l'alcalde Germán Beardo . A més està previst que aquesta nit la delegació calpina participe en la inauguració de l'enllumenat oficial de la Fira de Primavera i la Festa del Vi.

Les ciutats d'El Puerto de Santa María i Calp es troben agermanades des d'octubre de 1989. Aquest agermanament va ser ratificat en 2001 amb la visita a Calp d'una delegació de la corporació portuense en el transcurs de les festes dels Moros i Cristians. A l'abril de 2002 es van desplaçar prop de 200 calpins al Port per a participar en els actes de consolidació de l'agermanament.

A totes dues ciutats els uneixen nombrosos llaços ja que El Puerto de Santa María va ser el destí en els anys 20, 30 i 40 de nombrosos calpins que es van desplaçar a Andalusia a fi de treballar en el sector pesquer de la zona. Com a resultat d'aquells moviments migratoris són nombrós els calpins o descendents de calpins que resideixen en el Port.

Amb l'arribada dels calpins al Port de Santa Maria en els anys 30 i 40 es va iniciar un flux constant de famílies d'un lloc a un altre i en una font de treball i riquesa en la qual el col·lectiu calpí va tindre un gran pes. Els mariners calpins eren molt benvolguts per la seua capacitat de treball i bon fer. Moltes d'eixes famílies calpines van tornar i altres es van assentar definitivament en el Port. De fet existeix en el recinte portuari del municipi gadità una placa que recorda i reconeix als pescadors alacantins que durant dècades van treballar en el sector pesquer de la ciutat.

Hui calpins i portuenses mantenen llaços familiars, molts cognoms calpins s'han quedat en el Port, cognoms que allí ja s'identifiquen com a propis. Quasi 700 quilòmetres separen el Port de Santa María de Calp però com a resultat d'aquells moviments migratoris existeixen nombrosos vincles sentimentals, històrics i culturals entre totes dues ciutats.