Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
Bono Consumo Calp 2024
El Cascanueces - Ballet de la Ópera Nacional de Rumania
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
dimarts, 10 Desembre, 2024 - 14:45

Tots els grups municipals han donat suport a una declaració institucional en defensa del sector pesquer que es debatrà en el ple de hui. El text analitza la difícil situació del sector pesquer de Calp i per extensió de tota la província i del Mediterrani espanyol, a causa de les contínues limitacions imposades des de la Unió Europea. Ara aquesta situació encara s'agreuja més amb la proposta de la Direcció General d'Assumptes Marítims i Pesca (DG MARE) de la Comissió Europea per a reduir un 79% els dies de pesca per a l'any vinent, el que suposarà que cada embarcació d'arrossegament podrà pescar una mitjana de 27 dies a l'any.

El document exposa que “si ja de per si mateix suposa la pràctica inviabilitat per a qualsevol empresa l'actual normativa que permet als pesquers d'arrossegament pescar només 125 dies a l'any, d'aprovar-se aquesta nova proposta se signaria amb total seguretat el certificat de defunció del nostre sector pesquer d'arrastre”.

D'altra banda, l'esborrany de resolució de la Subdirecció General de Calador Nacional i Aigües de la Unió Europea per la qual s'estableixen topalls de captura per a la gamba roja del Mediterrani suposaria que els vaixells d'arrossegament de fons només podran capturar fins a 50 kg de gamba roja per setmana (10 quilos per dia de dilluns a divendres), amb ajustos proporcionals per a setmanes incompletes, amb data límit fins al 31 de desembre de 2024 o fins a l'esgotament de la quota disponible. Si les despeses habituals d'un vaixell pesquer quan ix a capturar gamba roja ascendeixen a 1.200 euros per dia, òbviament no ixen els comptes.

La declaració institucional considera que la política pesquera de la Unió Europea no compleix els objectius d'equilibri social, econòmic i mediambiental perquè genera la disminució de llocs de treball i la pèrdua de qualitat de vida en les famílies dels treballadors i perquè impedeix a les empreses obtindre rendibilitat i les restriccions acaben condemnant-les a la desaparició. Tampoc compleix criteris d'equilibri mediambiental perquè els estudis realitzats no s'adeqüen al tipus d'embarcació, als caladors ni a les espècies.

En l'escrit s'indica que “La proposta europea significa la mort del sector pesquer, de fet les dades de les Confraries de Pescadors de la nostra província estimen que en els últims deu anys s'ha destruït més del 50% de l'ocupació en el sector”.

A més en la declaració es denuncia que la UE no fa públiques les conclusions del Pla Pluriennal de la Pesca i, per tant, es considera que no existeixen dades per a decidir aquestes retallades. Tampoc es coneix com s'ha realitzat el càlcul dels quilos assignats a cada embarcació.

Per tot això, tots els grups municipals de l'Ajuntament de Calp acorden requerir a la Comissió Europea perquè no aprove la proposta de la Direcció General d'Assumptes Marítims i Pesca ( DG MARE) consistent en la reducció del 79% dels dies de pesca.

A més insten el Govern d'Espanya perquè insistisca en la defensa del sector pesquer del Mediterrani i no permeta ni una reducció més de la quota de jornades de treball a l'any, ja de per si mateix molt escassa actualment. També se sol·licita al Govern d'Espanya que realitze un Pla de Gestió per al sector pesquer, avaluant els seus recursos i buscant la sostenibilitat del sector.

Des de la corporació calpina se sol·licita crear una xarxa de científics i membres del sector pesquer per a estudiar i investigar les situacions pesqueres del Mediterrani, implicant les Universitats de la província d'Alacant.