El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat amb els únics vots a favor de l'equip de govern (Somos Calpe – PSOE – Compromís) iniciar la tramitació per a desclassificar els sectors Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ràfol I i II amb l'objectiu de requalificar-los com a sòls dotacionals. Defendamos Calpe ha votat en contra i el PP s'ha abstingut.
L'objectiu de l'equip de govern és preservar l'últim pulmó verd que existix en el terme municipal calpí, una àrea de 300.000 m² contemplada en el PGOU del 98 com a urbanitzable amb la finalitat de destinar-lo a un ús dotacional esportiu, educatiu, recreatiu o cultural. I per a això, el consistori pretén adquirir els terrenys compensant als propietaris mitjançant expropiació.
La proposta ha sigut objecte d'un intens debat entre els diferents grups municipals.
El regidor de Defendamos Calpe Toni Tur ha explicat que la seua formació està a favor de la desclassificació dels terrenys a cost zero, és a dir, a sòl rústic i no a dotacional i que existia un informe que avalava esta opció. I ha acusat el regidor de Territori Juan Manuel del Pino de canviar la seua opinió en relació a este assumpte. “Entenga que en un cas on es comprometran els pressupostos i l'economia del nostre municipi tinguem reticències davant estos canvis d'opinió”, ha assenyalat.
Per la seua part, el portaveu del grup municipal del PP Miguel Crespo ha assenyalat que esta proposta, que ha qualificat de “populista”, “temerària” i “utòpica”, “no té cap garantia jurídica per al nostre municipi” i que “pot comprometre al nostre ajuntament com ha succeït en municipis veïns com a Benidorm amb els terrenys de Serra Gelada”. I ha afegit que: “considerem necessari el desenvolupament d'estos sis sectors amb la preservació de zones verdes i el patrimoni cultural que contenen així com l'obtenció de sòl dotacional per al nostre municipi però sempre mitjançant convenis urbanístics amb els propietaris que permeten salvaguardar els drets d'estos”.
El portaveu de Somos Calpe i regidor de Territori Juan Manuel del Pino ha assenyalat que esta proposta és fruit d'una reflexió tant des dels poders polítics com de la ciutadania que va participar massivament en el procés de consulta prèvia i va assegurar que ve avalada per la jurisprudència i, per tant, amb seguretat jurídica per a dur-la a terme. “Hem volgut aprofitar la potestat que té els poders públics d'actuar en l'urbanisme del nostre municipi, de donar-li un disseny al nostre urbanisme que atenga el bé general dels nostres ciutadans i del nostre medi ambient” i ha afegit que “el poble de Calp ens ho agrairà”.
El portaveu del grup municipal socialista Guillermo Sendra ha destacat: “hem adoptat una decisió històrica i valenta, i la millor prova és que cap de les anteriors corporacions l'ha adoptada” i que està “basada en els informes jurídics necessaris”. “És un pas que suposa un avanç en el desenvolupament sostenible, el més gran mai realitzat a Calp, amb esta mesura se salvaguardarà eixe pulmó verd”. I ha explicat que si es mantingueren com a sòl rústic, continuarien en mans privades i no podrien ser gaudits per la ciutadania calpina.
El portaveu de Compromís Ximo Perles ha explicat que en la consulta pública que es va fer, este grup municipal va presentar un informe ambiental que va encarregar a una empresa privada perquè esta de la manera més objectiva possible plantejara diferents opcions per a protegir este espai i que valorara de totes elles quina era la més proteccionista. I ha indicat que este informe va determinar que “el major grau de protecció s'aconseguia amb l'obtenció mitjançant expropiació”, que és per la qual finalment s'ha optat. “És l'opció més equitativa i la que més protegix l'interés públic”. I ha afegit que li agradaria pensar que les futures generacions arriben a creure que “la política és útil i que va haver-hi una corporació en el seu moment que no es movia per interessos econòmics i que va assumir la responsabilitat de prendre decisions pensant en les generacions futures”.
L'alcaldessa Ana Sala ha destacat que “l'urbanisme que tenim a Calp es va decidir fa 30 anys, hui després de 30 anys i veient el que tenim toca prendre altres decisions; necessitem infraestructures esportives, educatives, no tenim sòl per a infraestructures; tenim les responsabilitat de prendre les decisions que són les millors per a l'interés general”. A més, ha assenyalat que “no existix res a cost zero” i que hui dia estan comptabilitzats a Calp 14 milions d'euros en unitats d'aprofitament pendents de materialitzar.
Comissió cementeri
En el ple s'ha aprovat també crear una comissió especial per a la investigació d'exhumacions realitzades en el cementeri municipal sense consentiment dels hereus legals, després d'un nou cas detectat recentment. Un acord que s'ha adoptat amb els vots a favor de l'equip de govern i Defenguem Calp i l'abstenció del PP.
La comissió estarà integrada per un regidor de cada grup municipal i presidida pel regidor delegat del Parc del Descans Etern, Marco Bittner en qui ha delegat l'alcaldessa.
Barranc del Quisi
Així mateix, s'ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, organisme al qual li correspon les competències en este assumpte, la neteja i naturalització dels llits públics del terme municipal de Calp, especialment del barranc del Quisi, Es pretén, així, que la CHJ elimine les canyes Arundo Donax, espècie invasora mitjançant la tècnica de solarització – amb lones negres amb les quals s'aconseguix una elevada temperatura que mata l'arrel de la planta - i a continuació que es planten espècies autòctones.