Una de les conseqüències que ens deixa l'actual pandèmia és l'enfonsament de la salut mental, diferents indicadors assenyalen que la pandèmia implica un increment de problemes associats a la salut mental com a depressió, ansietat o estrés en tota la població i especialment als adolescents.
En l'adolescència l'àmbit social cobra especial importància i a més es constata que l'ús de les xarxes socials, on les relacions perden el component emocional i personal, genera una nova forma d'aïllament, observant un augment de casos de ciberbulling, més dificil de detectar que l'assetjament escolar. A més els recursos quant a salut mental a la comarca, i especialment en salut mental infantil i adolescent, són limitats.
Per això la Junta de govern va acordar fa uns dies posar en marxa una sèrie d'iniciatives que permeten conéixer i abordar la situació en el municipi amb l'objectiu de poder oferir les solucions adequades.
La primera d'aquestes iniciatives és sol·licitar a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport que s'impartisca en el municipi de Calp, a través del CEFIRE, el curs de “Estratègies per a la prevenció i detecció del suïcidi en l'àmbit educatiu” dirigit al professorat, l'Ajuntament ofereix la seua total col·laboració per a dur a terme aquesta iniciativa.
També atés que el personal del departament de Serveis Socials, específicament els responsables del programa de absentisme escolar, ja formen part del Consell Escolar es proposa abordar problemes relacionats amb salut mental i poder oferir eines sobre aquest tema.
En la Junta també es va proposar la possibilitat de crear un Gabinet Psicopedagògic Municipal per a això se sol·licitarà una subvenció a Conselleria que permeta contractar personal especialitzat que de continuïtat al seguiment de joves amb problemes de salut mental.
I finalment està previst dur a terme reunions periòdiques amb professionals de la salut mental en el municipi que aborden aquesta matèria per a l'estudi d'accions que puguen contribuir a millorar la salut mental entre els més joves.
La regidor de l'Àrea de Serveis Socials, Noelia Císcar, ha assenyalat que “mentre el món es concentra a controlar el Covid-19, l'ansietat i la depressió avança en tota la població sotmesa durant els últims dos anys a restriccions i a un constant estat d'alarma i preocupació. La depressió és una malaltia més comuna del que pot creure's, l'OMS la defineix com un trastorn mental comú i el suïcidi és la quarta causa de mort en el grup de 15 a 29 anys. Una de les dificultats més importants per al tracte de la depressió és que sovint no és correctament diagnosticada per això hem d'implicar-nos en la cerca de solucions per a detectar el problema i oferir la solució correcta”.