El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (Somos Calpe, PSOE i Compromís) i l'abstenció de l'oposició (PP i Defendamos Calpe) la cartografia urbano-forestal del municipi, un requisit exigit per un decret legislatiu de la Generalitat amb la finalitat de previndre incendis forestals. La cartografia “establix una faixa de seguretat entre les zones urbanes i l'espai forestal” en el terme municipal de Calp, segons ha assenyalat el regidor de portaveu de Somos Calpe i regidor d'Urbanisme, Juan Manuel del Pino “per a evitar incendis o en cas que es produïsquen evitar la seua propagació”.
El decret legislatiu 1/2021 de 18 de juny del Consell establix que els ajuntaments de municipis amb sòls forestals han d'identificar i delimitar cartogràficament qualsevol urbanització, nucli de població, edificació o instal·lació susceptible de patir risc d'incendi forestal per estar situades en terrenys forestals o en zona d'influència forestal. La norma assenyala així mateix que en esta cartografia s'haurà de delimitar una faixa perimetral de protecció mínima de 30 metres d'ample.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va exigir a l'equip de govern que explique a la ciutadania el que implica l'aprovació d'esta cartografia i va criticar que esta obligue a fer una franja de 30 metres mitjançant la tala d'arbres. “Ens abstindrem perquè és una barbaritat. Cal explicar a la gent tot el que cal talar, cal explicar el que ocorrerà”, ha assenyalat. Així mateix, va indicar que “els propietaris dels nuclis poblacionals o comunitats de propietaris que confronten amb les masses forestals s'han de fer càrrec d'això, ho han de pagar, això cal dir-ho” i va afegir que la llei establix un termini de sis mesos per a dur a terme les actuacions previstes.
Per la seua part, el portaveu del grup Popular, César Sánchez, va manifestar el suport del seu grup municipal a totes les propostes i inversions de l'equip de govern en matèria de lluita contra els incendis forestals, un tema “capital i importantíssim, especialment la zona d'Oltà, eixe límit que tenim amb Benissa, que és una zona calenta i especialment amb situació de sequera que estem vivint”. No obstant això, va assenyalar que com el punt anava a ser aprovat amb els vots de l'equip de govern, el grup municipal popular s'abstindria per seguir la posició que ha mantingut des del principi de la legislatura.
El portaveu de l'equip de govern, Ximo Perles, i portaveu de Compromís va desmentir a Quiles i va explicar que els 30 metres de franja que s'han de crear en el perímetre entre les zones urbanes i les forestals es realitzarà d'acord amb les noves disposicions de silvicultura que permet la plantació d'espècies que no siguen tan inflamables com ho són els pins o les vinyes. “Les noves normes no diuen que es tale per a crear la zona de discontinuïtat entre els terrenys urbans i la massa forestal sinó que permeten que hi haja tallafocs amb cultiu de secà”, va afirmar Perles.
Juan Manuel del Pino va assenyalar que es tracta d'un pla “ambiciós” i va reconéixer la dificultat de portar-lo a la pràctica encara que va afegir en la línia de Ximo Perles: “hi ha maneres d'enfocar el tema com repoblar amb espècies no tan perilloses en la propagació del foc”. I dirigint-se al portaveu de Defendamos Calpe va afirmar: “és un decret legislatiu que està per damunt de vosté, de mi i de tots els presents, no tenim més que acatar-lo i complir el que diu la llei”.