Amb motiu del 250 aniversari de la defunció del científic i marí espanyol Jorge Juan, Calp serà port d'eixida de l'expedició ‘JJ23, Jorge Juan, Marí Il·lustre’. Huit velers civils juntament amb el veler de l'Armada, ‘Cabo de Palos’, participaran en aquesta expedició nàutica entre el 8 i el 21 de juny amb la qual es pretén homenatjar la figura d'aquest científic, nascut a Novelda.
La travessia, organitzada per l'associació Navegants Oceànics i la Fundació FANS, junt amb un grup d'amants de la navegació i de la història, en col·laboració amb l'Armada Espanyola, l'Exèrcit de Terra, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i altres Institucions, entre elles, el Reial Club Nàutic de Calp i l'Ajuntament de Calp.
Constarà de quatre etapes de navegació a vela: de Calp a Eivissa, d'Eivissa a Palma, de Palma a Maó i de Maó a Santa Pola, i després seguirà per terra fins a Novelda on culminarà el 21 de juny, coincidint amb la data de l'aniversari de la defunció del científic noveldense. En total es recorreran 500 milles nàutiques.
L'acte inaugural tindrà lloc el dijous 8 de juny a les 19h en el Reial Club Nàutic de Calp i comptarà amb l'assistència del president d'aquesta institució, Juan Belliure, el president del comité organitzador de l'expedició, Fernando Navarrete, el Comandant Naval d'Alacant, en representació de l'Armada, Joaquín Vegara Jiménez, el Director de la Biblioteca Central de la Marina, Pedro Pérez-Seoane, de l'Institut d'Història i Cultura Naval i l'alcaldessa en funcions de Calp, Ana Sala. En el transcurs de l'acte Pérez-Seoane oferirà la conferència “Jorge Juan i la Marina de la Il·lustració”.
Calp va ser ja l'any passat port d'eixida de l'expedició GNA22 “Juan Sebastián d'Elcano” (Grans Navegants Agnyee 2022), una travessia naútica pel Mediterrani que es va celebrar amb motiu de la celebració del V Centenari de la Primera Volta al Món.
Amb aquesta expedició es pretén posar en valor la figura de Jorge Juan i Santacilia, nascut en 1713 i mort en 1773, que ha passat a la història pels seus assoliments i avanços com a marí, científic, geògraf, matemàtic, astrònom, enginyer naval, diplomàtic i oficial de l'Armada Espanyola.
Va ser creador del Real Observatori de l'Armada (que proporciona, entre altres, l'hora oficial a Espanya), va modernitzar la construcció naval i el disseny de drassanes i arsenals a Espanya, conscient de la importància del transport marítim i la defensa naval en el s. XVIII, i autor de treballs en el Virregnat del Perú que van permetre concloure que l'esfera terrestre estava aplatada pels pols, i no elongada, com defensava bona part del pensament científic de l'època.
Totes aquestes aportacions a la ciència van fer que se'l coneguera en la seua època com “el savi espanyol”.