El ple de Calp, celebrat ahir a la vesprada, ha donat la seua conformitat amb els vots de tots els grups polítics a l'informe ambiental i territorial estratègic relatiu a la modificació D-14 del PGOU pel qual es modifiquen els paràmetres d'edificabilitat en els sectors de Morelló, Ifach, La Fossa i Saladar. L'informe va ser dictaminat per la junta de govern de manera favorable, després d'haver-ho consultat amb diferents òrgans municipals (regidories de Comerç, Igualtat, Policia Local…) i supramunicipals (Costes, Confederació Hidrogràfica del Xúquer…) que van donar el seu vistiplau sobre aquest tema.
Amb aquest tràmit contínua el procediment, al qual li restaria el seu trasllat al Servei Territorial d'Urbanisme, la seua publicació en el DOGV i un període d'exposició pública perquè s'aprove de manera definitiva.
D'aquesta manera, s'estableixen nous paràmetres que vindran a homogeneïtzar el tipus i escala d'edificació en aquests sectors. “Es tracta d'homogeneïtzar el paisatge urbà de Calp, que no s'alcen esporàdicament grans torres”, segons ha destacat el regidor d'Urbanisme i Territori Juan Manuel del Pino. I ha afegit que gràcies a aquesta modificació s'ha aconseguit que un projecte de 30 altures ara s'haja reconvertit en dos edificis de 15 i un altre, pròxim al port, amb 32 altures passe a ser dues torres de 19 altures, amb la qual cosa s'homogeneïtzen amb els edificis de voltant “que es mantenen en les 17 i 18 altures”.
El debat en aquest punt va girar entorn de la protecció dels Banys de la Reina ja que aquestes noves mesures urbanístiques suprimeixen l'alliberament d'altures en el Saladar que van ser aprovades en l'anterior legislatura amb la finalitat de traslladar a aquesta zona els drets urbanístics dels propietaris del jaciment arqueològic. Sobre la protecció dels Banys de la Reina, que han sigut posteriorment declarats Bé d'Interés Cultural per la Generalitat, Del Pino va assenyalar que la conselleria de Cultura està “molt interessada” a conservar aquesta àrea arqueològica i que aquesta és conscient que està pendent la compensació als propietaris. I va avançar que l'ajuntament està a l'espera de rebre instruccions concretes per a la redacció d'un pla especial del jaciment. L'alcaldessa, Ana Sala, per part seua, va reclamar de la Generalitat implicació per a poder trobar la manera de compensar als propietaris i protegir aquest jaciment.
En el ple es van debatre altres punts de contingut urbanístic com el programa d'actuació per a la construcció d'un edifici de 19 altures i projecte de reparcel·lació de la zona, situada al carrer Ponent, 2 en la Calalga, que es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de l'oposició.
Es tracta d'una parcel·la de 2.430 metres quadrats en la qual l'ajuntament té drets urbanístics sobre 792 metres, ja que que el PGOU de 1998 va qualificar tota la superfície de la parcel·la original com a edificable. Els nous propietaris de la parcel·la en la seua proposta reconeixen eixos 792 metres a l'ajuntament, cedeixen a aquest una plaça pública i un viari i a més compensen l'aprofitament que pertany al consistori amb aproximadament un milió d'euros. Al mateix temps, en disposar dels 2.400 metres quadrats l'empresa guanya en edificabilitat i, per tant, podrà construir un edifici més ample - concretament en la seua construcció podrà disposar de mil metres quadrats més de sostre.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, ha assenyalat que “ací es té l'oportunitat d'evitar que en aquesta part del poble com és la Fossa augmente l'edificabilitat, una major saturació en una zona ja de per si mateix saturada”.
El portaveu de Compromís, Ximo Perles, ha criticat que s'hagen desestimat les al·legacions presentades al projecte i ha afirmat que considera que existeix una segregació encoberta del sòl en aquesta operació. “Si una parcel·la la divideixes i fas un ús exclusiu i excloent de les dues parts i ni tan sols la part de l'ajuntament té una quota de l'edifici, per a mi és una segregació però no es planteja com a segregació sinó com un pro indivís, a l'efecte de poder vendre aquesta edificabilitat al promotor”, ha manifestat.
El regidor del partit socialista Marco Bittner va insistir també en la idea de què es tracta d'una zona saturada i va agregar que: “sembla que l'ajuntament està treballant més a favor d'eixe constructor que de l'interés general”.
El regidor d'Urbanisme i Territori, Juan Manuel del Pino, va recordar que el règim jurídic que assisteix hui en dia a aquesta parcel·la és el PGOU del 98 i que atén una edificabilitat de 2.430 metres quadrats “i tots edificables”. I va assenyalar que l'equip de govern accepta la proposta de l'empresa en lloc d'una altra opció com podria ser escometre una modificació puntual del PGOU que tornara a convertir en viari la parcel·la de l'ajuntament. “Hem de tindre en compte que rebrem una plaça pública acabada i un viari que va al passeig públic acabat que no ens costa un euro i damunt rebrem un milió d'euros. Estem obtenint un benefici públic; també, és normal que el promotor al mateix temps traga el seu benefici particular”, ha indicat.
Un altre dels assumptes que va concitar debat en el ple va ser amb motiu de la proposta de resolució presentada pel PSOE i Compromís per a sol·licitar la desclassificació dels sectors Ràfol I i II, Feliu I i II i Garduix I i II, avalats per un informe dels serveis tècnics municipals que estableix que l'Ajuntament pot desclassificar aquests terrenys sense responsabilitat patrimonial i econòmica, proposta que va ser recolzada per Defendamos Calpe.
Des de l'equip de govern, per part seua, que en el mateix ple havia donat compte sobre la consulta pública que s'ha obert en relació al futur urbanístic d'aquests sectors, es va posar de manifest que ara és moment de recaptar l'opinió dels ciutadans sobre aquest tema i que després de l'estiu estudiarà juntament amb l'oposició les diferents opcions que es puguen plantejar. Juan Manuel del Pino va precisar, a més, que abans d'aprovar qualsevol instrument urbanístic cal fer una consulta prèvia i per tant “estem complint amb la llei”.
“L'opció de l'equip de govern és assenyada, raonable i molt responsable; no podem precipitar-nos, les coses cal veure-les en la seua justa mesura i valorar els pros i els contres”, va assenyalar l'alcaldessa qui va dir que a part de la desclassificació existeixen altres possibilitats d'actuació en relació a aquests sectors.