Festes a Calp 2022
App Línea Verde Smart City - Mejora tu Localidad y Mantente Informado
Banner Bono Baby 2022
Campaña Empadronamiento 2022
Bandera Verde - El Vidrio Veranea Aquí
Sondeo - Rehabilitación Energética en Calp
diumenge, 29 Maig, 2022 - 15:15

Unes 250 persones s'han reunit aquest matí en la concentració convocada per l'Ajuntament de Calp per a rebutjar el projecte d'ampliació de la piscifactoria existent enfront de les costes de calpines.

La concentració ha tingut lloc en el port pesquer i la comitiva ha recorregut l'espai entre la Llotja i l'espigó sota el Penyal d'Ifac. Al cap de la trobada s'ha situat una pancarta de la Confraria de Pescadors amb el text “No a la piscifactoria, consumeix el nostre peix de llotja” portada pel Patró Major, Paco Catalá, l'alcaldessa, Ana Sala, i membres de la Confraria de Pescadors.

Li seguia una altra pancarta de l'Associació d'Empresaris de Calp amb el lema “Per una mar viva, no a la piscifactoria”. La concentració ha comptat amb la participació de representants de tots els grups polítics municipals, membres de la Confraria de Pescadors i el sector pesquer, de l'associació d'empresaris, del Club Nàutic i d'Ecologistes en Acció. També ha participat el President de la Confraria de Pescadors d'Altea, l'alcalde de Benissa i regidors d'Altea. El recorregut ha estat amenitzat per Batukada Calp i la Colla de Xirimiters del Carellot.

En finalitzar l'acte ha pres la paraula el Patró Major de la Confraria de Pescadors, Paco Catalá, que ha destacat la necessitat de mantindre la mar neta i en el seu estat natural i el rebuig absolut a la piscifactoria.

També ha pres la paraula Richard Barreno d'Ecologistes en Acció i membre de la Junta Rectora del Parc Natural de Serra Gelada que ha explicat els efectes dels abocaments d'antibiòtics i algicides que comporten les piscifactories en els fons marins i en les espècies marines. Sobre aquest tema Barrine ha assenyalat que “un 17’4% del pense que alimenta als peixos de la piscifactoria és antibiòtic, i aqueixos antibiòtics arriben a la mar i a altres espècies. Aquestes instal·lacions, de les quals Avramar vol crear un monopoli, tenen efectes ambientals i econòmics i no tenen límit d'ampliació”.

Finalment l'alcaldessa, Ana Sala, ha assenyalat que “fa ja quatre anys rebutgem l'ampliació de la piscifactoria i després de la pandèmia ens trobem que s'havia atorgat l'autorització ampliant de 6 a 45 gàbies, afectant un paisatge únic. Presentem recurs de reposició del qual no hem tingut resposta però continuarem lluitant i arribarem on siga necessari perquè l'ampliació de la piscifactoria és una agressió brutal,”

L'Ajuntament de Calp va presentar a l'abril el recurs d'alçada contra la resolució de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que atorga autorització per a l'ampliació de la piscifactoria situada a Calp en 45 gàbies flotants, és a dir la nova dimensió és quasi 6 vegades major que la preexistent. No obstant això, fins al moment no s'ha rebut resposta de Conselleria però ja s'adverteix l'inici de la instal·lació de les noves gàbies en la costa calpina.

L'autorització suposa una concessió de 550.000m2, en un rectangle delimitat de 1.100x500m que consta de 45 gàbies flotants de 25 metres de diàmetre i 21,5 metres de profunditat, amb capacitat per a produir 3.000 Tm a l'any.

El recurs d'alçada s'articula entorn de quatre punts: que l'Estudi d'Impacte Ambiental de Conselleria manca de l'estudi d'alternatives viables exigit per llei i l'absència de la qual poden suposar la nul·litat del procediment d'autorització de l'activitat. D'altra banda, des de l'Ajuntament es considera que la Declaració d'Impacte Ambiental es resol fora de termini.

També es considera que no ha quedat acreditada l'existència d'un Pla de Participació Pública d'acord amb la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge. I finalment no es considera prou estudiat l'impacte que produiria la instal·lació en l'economia local, xifrant-se aquest en una perduda d'uns 450 milions d'euros. Per a recolzar el recurs l'Ajuntament va adjuntar dos informes: un informe mig ambiental realitzat per la consultoria ambiental Geoinnova i un informe d'impacte econòmic emés pel cap de l'àrea de Promoció Turística i Econòmica de l'Ajuntament.