Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
Dilluns, 22 Abril, 2024 - 12:45

L'Ajuntament de Calp ha participat en el primer Fòrum de Piscifactories Industrials (Mars de Canvi) celebrat a l'illa grega de Poro, un esdeveniment en el qual Calp ha tingut l'oportunitat d'explicar la seua oposició a l'ampliació de la piscifactoria.

 

Es tracta d'un fòrum en el qual s'ha debatut la creixent expansió de piscifactories de peixos carnívors, especialment en les costes dels països de la Unió Europea i ha reunit activistes, científics, representants polítics i ONGs procedents de quatre continents i 14 països.

 

El regidor de Promoció Internacional Marco Bittner ha sigut l'encarregat d'explicar la problemàtica que viu Calp en relació a l'ampliació de la piscifactoria, que implica un increment del nombre de gàbies de 12 a 45 i que d'acord amb un informe municipal tindrà un impacte de 450 milions d'euros en pèrdues per a l'economia local. L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha participat a través d'un vídeo en el qual ha explicat que el consistori calpí ha presentat un recurs contenciós administratiu contra esta decisió i del qual s'espera conéixer la seua resolució en breu.

 

“La trobada ha servit per a dotar al municipi de noves ferramentes científiques i legals per a evitar l'impacte negatiu de les instal·lacions sobre els veïns de Calp. Es forja amb això una col·laboració internacional amb diversos ens i moviments socials dels quals Calp pren part com un membre més”, ha destacat Marco Bittner.

 

En estes jornades, les ONGs dedicades a l'anàlisi de la cadena alimentària han denunciat que, en la cria de peixos carnívors com l'orada i el llobarro s'utilitza una major quantitat de peix que és apte per al consum humà i més barat i que és extret de les costes africanes per a l'elaboració de pinso deixant sense recursos als nadius.

 

A més, diversos biòlegs marins, han expressat la seua preocupació per la proliferació d'espècies d'orada genèticament manipulada per la indústria piscifactora que està substituint a l'originària en tot el Mediterrani. Així mateix, han apuntat que l'eutrofització, l'abocament de les tones de restes, femta i residus de les granges marines, al costat del calfament de les aigües mediterrànies, estan possibilitant l'aparició de poblacions d'algues tòxiques, tant per a la fauna local com per a l'ésser humà, com a consumidor final de la cadena alimentària.

 

D'altra banda, multitud de representants polítics de les regions gregues, entre elles la mateixa illa de Poro, han assenyalat pràctiques opaques per part de les empreses que van instal·lant i ampliant piscifactories industrials en paradisíaques illes gregues, posant en risc el seu atractiu turístic que en molts casos el major manteniment d'estes comunitats.

 

“Ha sigut un espai de reflexió sobre les repercussió mediambiental i social de la piscifactories industrials, s'han plantejat alternatives viables, l'obligatorietat de responsabilitat corporativa i l'exigència de més transparència”, ha conclòs el regidor calpí.