divendres, 28 Febrer, 2025 - 13:30

L'Ajuntament de Calp i el de Benissa s'han constituït en agrupació per a sol·licitar ajudes en l'última convocatòria de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb la finalitat de dur a terme la renaturalització del barranc del Quisi.

 

 

Es tracta d'un projecte molt demandat i reivindicat pels dos municipis que permetria millorar i garantir la seguretat del barranc així com incrementar la seua biodiversitat. Amb este projecte es duria a terme l'eliminació de les canyes Arundo Donax, una espècie invasora, la qual cosa permetria minimitzar el risc de desbordament del barranc en cas de grans avingudes d'aigua. Cal recordar que este barranc, com molts altres de la conca mediterrània, a penes presenta cabal en època seca, el qual es pot veure incrementat de manera extraordinària en situacions de pluges torrencials. Precisament en un esdeveniment d'estes característiques va perdre la vida en acte de servici l'agent de la Policia Local Juan Manuel Policarpo Moll al setembre de 2022.

 

 

L'Ajuntament de Calp i Benissa han mantingut diferents reunions des de llavors per a abordar este assumpte així com amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és la que té les competències per a actuar sobre el barranc. Ara els dos consistoris han volgut aprofitar la convocatòria d'ajudes europees gestionada per la Fundació Biodiversitat, dirigides al desenvolupament i consolidació d'infraestructures verdes per a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles i s'han compromés a treballar conjuntament per a obtindre l'autorització de la CHJ i fer així realitat este projecte.

 

 

La iniciativa, denominada “Espai verd i blau del Mediterrani Calp-Benissa”, permetria, d'una banda, eliminar el gran nombre de canyars de l'Arundo Donax mitjançant la tècnica de solarització – amb lones negres amb les quals s'aconseguix una elevada temperatura que mata l'arrel de la planta – per a, a continuació, plantar espècies autòctones. Tot això, amb l'objectiu últim d'unir les dos poblacions a través d'una gran via verda.

 

 

El projecte té un pressupost total de vora 2.250.000 euros, dels quals 1.400.00 euros correspondria a les actuacions situades a Benissa – que afectaria els 6,5 quilòmetres del barranc que transcorren per este terme municipal, a més dels seus afluents - i els 850.000 restants a Calp – és a dir, als 5,2 quilòmetres del Quisi que passa pel terme municipal calpí. El 60 per cent del cost del projecte seria finançat amb fons FEDER.

 

Estratègia Calp Blau

 

La renaturalització del barranc del Quisi és el projecte estrela del Pla d'Infraestructura Verda i Blava Local "Calp Blau", una estratègia integral de l'Ajuntament de Calp per a transformar el municipi en una ciutat sostenible i resilient al canvi climàtic. En este sentit, Calp aspira també a obtindre estos fons europeus per a la redacció d'esta estratègia així com l'execució d'altres tres projectes.

 

D'una banda, la creació de jardins verticals i cobertes verdes en edificis públics, l'ampliació d'horts urbans així com la regeneració de dunes. El pressupost total de l'estratègia amb els quatre projectes, que es durien a terme en un termini de tres anys, ascendix a prop de 3.500.000 euros.