Calp avança en la seua aposta per convertir-se en un Destinació Turística Intel·ligent. En el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació i dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – Next Generation, l’Ajuntament de Calp té previst implementar pròximament un sistema d’enllumenat i reg intel·ligent, així com monitorar paràmetres mediambientals amb l’objectiu d’oferir una gestió més sostenible i eficient del municipi.
L’Ajuntament de Calp ja ha tret a licitació els dos primers contractes: el de la sensorització del reg intel·ligent i el de la implementació dels tres verticals – reg, enllumenat i medi ambient – en la plataforma Smartcity del consistori, que actualment es troben en fase d’avaluació a l’espera de ser adjudicats. A més, està previst que en les pròximes setmanes es liciten els contractes d’enllumenat intel·ligent i de monitoratge mediambiental.
D’aquesta manera, s’enceten les actuacions tecnològiques del PSTD, que ja estaven recollides en el Pla director de la Destinació Turística de l’Ajuntament de Calp. El projecte de reg intel·ligent permetrà activar de manera telemàtica el reg en diferents zones verdes de la ciutat a partir de la informació registrada per sensors que mesuraran la temperatura i humitat del sòl, la radiació solar, la velocitat del vent, la temperatura ambiental i les precipitacions. Amb això es pretén optimitzar l’ús dels recursos materials i humans en les tasques d’operació i manteniment de les zones de reg, així com reduir el consum d’aigua i els costos associats. Té un pressupost base de 72.126,03 euros i està previst que s’execute en el termini d’un any.
De la mateixa manera, el projecte d’enllumenat intel·ligent preveu la instal·lació de fanals de baix consum energètic, així com un sistema de gestió de l’enllumenat que permeta detectar qualsevol fallada o avaria de manera immediata, fer lectures en temps real i ajustar les necessitats d’il·luminació segons l’època turística i l’afluència de cada espai públic. Per la seua banda, el monitoratge ambiental oferirà, mitjançant estacions meteorològiques instal·lades en edificis públics, informació sobre els nivells de contaminació del municipi, qualitat de l’aire o radiació UVA, entre altres paràmetres.
Tots aquests verticals hauran d’estar integrats en la plataforma Smartcity, on es recolliran totes les dades registrades pels diferents sensors, estacions meteorològiques i altres fonts, tant en temps real com per a la seua consulta històrica. Este contracte té un import base de 60.000 euros.
«Amb aquestes actuacions, Calp fa un pas ferm cap a un model turístic més innovador, resilient i sostenible; les dades registrades facilitaran la presa de decisions, a més de millorar la resposta i la qualitat dels serveis prestats a la ciutadania», ha destacat la regidora de Planificació Turística, Mireia Ripoll.