Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
Bono Consumo Calp 2024
El Cascanueces - Ballet de la Ópera Nacional de Rumania
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
dimarts, 19 Novembre, 2024 - 13:15

Calp tancarà les celebracions del centenari de la Confraria de Pescadors aquest dissabte amb la I Jornada de la Gamba Blanca de Calp organitzada per la Confraria i l'Ajuntament. Aquest esdeveniment servirà a més per a presentar la marca “Gamba Blanca de Calp” amb la qual la Confraria i l'Ajuntament volen donar a conéixer aquest producte que, sens dubte, és el rei de la gastronomia calpina.

El 6 d'abril de 1924 es va presentar el reglament del Pòsit  de Pescadors de Calp davant el Govern Civil de la Província amb una finalitat social i protectora de la classe marinera. Per això l'Ajuntament va acordar dedicar 2024 a la celebració del centenari de la Confraria de Pescadors de Calp amb la finalitat de reivindicar les seues arrels marineres i el treball dels seus pescadors. Al llarg de l'any s'han realitzat nombroses activitats culturals, gastronòmiques i recreatives coordinades per la Comissió del Centenari per a celebrar l'efemèride.

Una de les iniciatives posades en marxa va ser la participació a Madrid Fusió dels tres xefs amb estrela Michelin a Calp (Rafa Soler, d'Audrey's, José Manuel Miguel, de Beat, i Andrea Drago, de Orobianco) per a cuinar el “Peix de Calp” cedit per la Confraria de Pescadors en el qual no va faltar la gamba blanca, emblema de la gastronomia local. També en Fitur la gamba blanca va tindre un protagonisme especial amb el repartiment de cucurutxos de fritada de gamba blanca.

Per tot això, abans d'acabar el centenari, la Confraria i l'Ajuntament han volgut retre homenatge a aquest producte del qual cada dia arriben mil quilos al port de Calp.

Aquest dissabte 23 de novembre l'escenari de les jornades serà la plaça major, des de les 12 del migdia i al llarg de tota la jornada se celebraran degustacions de gamba bullida, fregida o amb arròs. L'aspecte gastronòmic es combinarà amb activitats paral·leles: des de teatre per a xiquets a l'actuació de la Muixeranga de la Marina Alta, activitats per a xiquets o actuacions musicals de Mala Manera Tarifa i Mina Ritz DJ.

Durant tota la jornada hi haurà servei de bar a benefici dels Portadors de la Mare de Dèu del Carme que donaran el 50% de la recaptació els afectats per la DANA de València.

La marca “Gamba Blanca de Calp” se suma a la ja reconeguda marca “Peix de Calp” posada en marxa per l'Ajuntament, Creama i Confraria fa anys per a potenciar i promocionar el peix comercialitzat des de la Cofradia del municipi. La campanya "Peix de Calp",consistia en la creació d'un distintiu de qualitat, de manera que aquells establiments que disposaren del símbol de "Peix de Calp", oferiren la garantia que el seu peix era desembarcat i comercialitzat en la Llotja calpina.

La marca incideix en l'excel·lència d'aquest producte gastronòmic així com en la seua gran varietat i versatilitat, la qual cosa el converteix en una menja idònia tant per a l'alta cuina com en la cuina de qualsevol llar.