L'Ajuntament de Calp ha presentat el Pla d'Actuació Integrat a la convocatòria de Plans EDIL (Estratègies de de Desenvolupament Integrat Local) de fons FEDER, el qual compta amb un pressupost total de 12.260.500 euros, el 60 per cent dels quals estarien subvencionats a través d'estes ajudes europees.
El Pla d'Actuació Integrat (PAI) és un document necessari per a poder optar a esta convocatòria; està basat en l'Agenda Urbana de Calp i contempla tres projectes estratègics per al desenvolupament urbà sostenible de Calp: la remodelació del passeig marítim de la Fossa i de la plaça Major i la construcció de l'oficina de turisme del segle XXI, els quals opten ara a estos fons europeus. El PAI Calp destaca la capacitat transformadora d'estes iniciatives per al municipi – requisit que establix la convocatòria dels Plans EDIL - ja que afavoriran un desenvolupament urbà més inclusiu, sostenible i innovador.
De fet, a través d'estos projectes es pretén millorar la capacitat, l'accessibilitat i l'adaptació al canvi climàtic d'estos espais públics, a més d'integrar-los en el projecte de Destinació Turística Intel·ligent – Smart City de Calp.
La remodelació del passeig marítim de la Fossa és el projecte que compta amb major pressupost, un total de 9.070.000 euros, i té com a objectiu modernitzar i millorar esta infraestructura, construïda en els anys 70, i que presenta un deteriorament significatiu no sols pel pas del temps sinó també pels danys recurrents de temporals cada vegada més intensos pel canvi climàtic.
El projecte consistirà en la reurbanització del passeig marítim amb el reforç i substitució de murs de contenció i la renovació del paviment, a més de la millora de les seues zones verdes. En este sentit, es redissenyaran parterres i jardineres i es crearan refugis climàtics amb vegetació autòctona per a disposar zones d'ombra i mobiliari adaptat. També es renovaran les xarxes de proveïment, sanejament i electricitat – amb il·luminat LED per a millorar l'eficiència energètica –, el mobiliari urbà i s'eliminaran barreres arquitectòniques. El projecte també inclou zones de joc inclusives per a xiquets amb diversitat funcional, a més d'una nova oficina de turisme en la plaça del Mediterrani dotada de sistemes d'informació digital interactius, entre altres actuacions.
Per part seua, la remodelació de la plaça Major està pressupostada amb 2.300.000 euros. Amb 9.586 m² suposa l'espai amb major capacitat d'afluència de la localitat, que acull el 95% de les activitats culturals, esdeveniments i celebracions de Calp i que en l'actualitat es troba deteriorat amb problemes de filtracions en l'aparcament situat sota este espai. Amb este projecte, a més de resoldre este problema, es pretén igualment adaptar-lo al canvi climàtic amb la introducció d'un sistema de tendals tèxtils i nebulitzadors a més de jardins verticals i cobertes enjardinades per a augmentar la vegetació i millorar el confort tèrmic. Cal recordar, en este sentit, que la plaça és actualment una superfície sense ombra, cosa que limita el seu ús a l'estiu. A més, amb este projecte s'instal·laran panells solars i es millorarà la seua accessibilitat amb l'eliminació de barreres arquitectòniques.
També es fomentarà la mobilitat sostenible amb aparcaments i punts de recàrrega per a bicicletes i patinets elèctrics.
L'oficina de turisme de segle XXI té un pressupost de 890.5000 euros. Estarà situada en un immoble que va adquirir l'Ajuntament en 2018, al carrer Llibertat, en ple centre històric. Substituirà a les actuals dependències en la plaça del Mosquit, que s'han quedat obsoletes en equipament digital, accessibilitat i espai per a atendre els seus 62.000 visitants anuals.
L'objectiu és crear un centre modern dotat amb tecnologia punta per a donar a conéixer els atractius turístics de Calp en el seu objectiu per convertir-se en destinació turística intel·ligent. De fet, suposarà un nou concepte en l'atenció al turista ja que es realitzarà a través de les noves tecnologies, no sols a través de fullets electrònics o pantalles digitals sinó que a més oferirà experiències immersives al visitant.
Amb 180 m², comptarà amb una planta baixa oberta al públic, connectada visualment amb una xicoteta plaça. La primera planta albergarà oficines i una terrassa amb un espai polivalent per a esdeveniments i disposarà de panells fotovoltaics. També estarà dotat d'un aparcament de bicicletes i patinets amb punts de recàrrega elèctrica i un punt de retorn d'envasos.
“El PAI Calp establix les bases per a un desenvolupament urbà més inclusiu, sostenible i innovador. La seua posada en marxa consolidarà a la localitat com un referent en accessibilitat, digitalització i resiliència mediambiental, millorant la qualitat de vida de la ciutadania i el seu posicionament com a destinació turística al Mediterrani”, ha destacat el regidor de Subvencions, Marco Bittner.