Banner FiraCalp 2025 - XV Edición
Sendero Azul Calalga-Bassetes - Itinerario guiado
dimarts, 20 Maig, 2025 - 14:30

El municipi de Calp ha fet hui un pas ferm en el seu compromís amb la sostenibilitat i la resiliència climàtica, en rebre oficialment el certificat corresponent a la verificació del seu Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic conforme a la norma internacional UNE-ISO 14092:2021. Aquesta norma estableix els requisits perquè les entitats locals planifiquen de manera eficaç la seua resposta davant els efectes del canvi climàtic.

 

La presentació ha tingut lloc durant la celebració de la IV Jornada #goCalp, organitzada per l'Observatori de Ciutats Resilients i Sostenibles de Calp, a l'emblemàtica Casa Nova. L'esdeveniment ha reunit persones expertes en urbanisme, sostenibilitat, gestió costanera i innovació climàtica per debatre els reptes que afronten les ciutats davant un escenari de creixent vulnerabilitat ambiental.

 

Durant l’acte, l’alcaldessa Ana Sala ha destacat que “ens sentim molt orgullosos des de l’Ajuntament de ser partícips d’esta iniciativa i fomentar des d’ací fòrums on es debaten mesures que puguen contribuir a millorar la resiliència de les nostres ciutats al canvi climàtic”. I s’ha mostrat molt satisfeta per la certificació que ha rebut el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de Calp.

 

El desenvolupament tècnic del pla ha estat a càrrec de GO2, consultora estratègica del grup Global Omnium. El seu director, Juan Luis Pozo, ha destacat durant la jornada que “Calp és el primer municipi europeu a aconseguir aquesta certificació, la qual cosa avala la qualitat i solidesa de la seua planificació climàtica”. I ha afegit que aquests plans “s’han convertit en un instrument necessari per preparar els municipis davant els desafiaments del canvi climàtic”.

 

El certificat ha estat atorgat per Bureau Veritas, entitat internacional de referència en serveis d’inspecció, verificació de conformitat i certificació, entre altres, que ha validat que el pla de Calp compleix amb tots els estàndards establerts en la norma ISO 14092.

 

El Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de Calp analitza els riscos climàtics específics que afecten el municipi —com l’augment de temperatures extremes, episodis de pluges torrencials, sequeres o l’erosió costanera— i proposa mesures concretes per reduir-ne la vulnerabilitat. Inclou accions sobre l’urbanisme, el cicle de l’aigua, l’energia, els espais naturals i la governança local.

 

La IV Jornada #goCalp ha comptat amb la participació de ponents com Juan Manuel del Pino (primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Calp), Jorge Olcina (catedràtic de la Universitat d’Alacant), Celsa Monrós (especialista en innovació climàtica - Climate KIC), Marc García (director general de Costes, Ports i Aeroports - Generalitat Valenciana) o Nathalie Gidrón (arquitecta i paisatgista a SingularGreen). Les persones participants han debatut sobre com adaptar les ciutats costaneres, la necessitat de redissenyar les infraestructures urbanes heretades del segle XX i el valor de la col·laboració entre administracions públiques i sector privat.

 

Un dels moments destacats de la jornada ha estat la presentació de l’informe “Situació de les emissions de CO₂ al món. Any 2023”, a càrrec d’Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima.

 

Aquest document, de referència internacional, ofereix un diagnòstic actualitzat de l’evolució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global, regional i nacional. Carles ha recordat que “la tendència a escala mundial continua sent negativa, al contrari que a la UE, on els nivells d’emissió s’han reduït”. I ha destacat especialment les xifres de la Comunitat Valenciana, on existeixen 103 instal·lacions industrials —com cementeres, taulelleres, papereres, centrals energètiques...— subjectes a la Directiva europea de comerç d’emissions, que les obliga a calcular i reduir les seues emissions. Aquestes representen el 15,9 % de totes les incloses en el sistema a Espanya i, tanmateix, només generen el 7,3 % de les emissions totals del país.

 

La jornada ha conclòs amb el lliurament oficial del certificat ISO 14092 a l’Ajuntament de Calp, que reforça la seua posició com a municipi capdavanter en planificació climàtica dins de l’arc mediterrani.

 

L’esdeveniment ha finalitzat amb una idea comuna: la resiliència comença en l’àmbit local i Calp ha demostrat estar a l’altura del repte.