L’Ajuntament de Calp traurà pròximament a licitació la redacció del projecte de renaturalització del tram urbà dels barrancs del Quisi i del Pou Roig. Amb això es fan els primers passos d’un projecte molt desitjat per l’actual equip de govern, que suposarà l’eliminació de les espècies invasores per a substituir-les per vegetació autòctona, amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat de l’entorn i millorar i garantir la seguretat del barranc.
La redacció del projecte tècnic té un pressupost base de 30.000 euros i es preveu que es duga a terme en un termini de nou a onze mesos. El projecte haurà de contemplar l’eliminació de la canya Arundo Donax, una espècie invasora que prolifera al llit del barranc, per tal d’evitar possibles obstruccions que podrien provocar el desbordament del riu en cas de grans avingudes d’aigua. Precisament en un episodi d’estes característiques va perdre la vida, en acte de servei, l’agent de la Policia Local Juan Manuel Policarpo Moll al setembre de 2022. Per a erradicar esta espècie invasora es preveu utilitzar la tècnica de solarització —mitjançant lones negres amb què s’assoleix una temperatura elevada que mata l’arrel de la planta— per a, a continuació, plantar espècies autòctones.
El projecte que ara ix a licitació abasta únicament el tram urbà dels barrancs del Quisi i del Pou Roig, que és competència de l’Ajuntament de Calp, si bé l’objectiu del consistori calpí és que estes actuacions es facen en tot el recorregut del barranc del Quisi, gran part del qual transcorre pel terme municipal de Benissa. Per este motiu, l’Ajuntament de Calp, juntament amb el de Benissa, s’han constituït en agrupació per a sol·licitar ajudes en l’última convocatòria de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i s’han compromés a treballar conjuntament per a obtindre l’autorització de la CHJ, que és qui té les competències sobre el tram no urbà del barranc, i fer així realitat este projecte.
En este primer projecte que eixirà pròximament a licitació també s’inclourà la renaturalització del parc de la Saleta, un parc municipal situat al costat del Quisi, també envaït per un gran nombre de canyars d’Arundo Donax, amb l’objectiu de convertir-lo en un bosc de ribera.
Una vegada redactat el projecte, l’Ajuntament de Calp durà a terme els treballs previstos, per als quals disposarà d’un pressupost de 170.000 euros.
“Estimem que a finals de legislatura començarem a veure els resultats d’un projecte molt necessari a Calp, que redundarà en la salut del nostre entorn i en una millora de la seguretat en cas de pluges torrencials, cada vegada més freqüents pel canvi climàtic i que poden provocar el desbordament dels barrancs”, ha assenyalat el regidor de Medi Ambient, Pere Moll.