Campanya Empadronament 2022
Plan Avanza - Ayudas Familias
Bandera Verde - El Vidrio Veranea Aquí
Sondeo - Rehabilitación Energética en Calp
Per un Calp més corresponsable
divendres, 20 Maig, 2022 - 09:00

Calp ha sigut triat com a port d'eixida de l'expedició GNA22 “Juan Sebastián d'Elcano” (Grans Navegants Agnyee 2022), una expedició nàutica pel Mediterrani amb motiu de la celebració aquest any del V Centenari de la Primera Volta al Món.

 

Es tracta d'una iniciativa organitzada per l'associació Amics dels Grans Navegants i Exploradors Espanyols (AGNYEE) amb el suport de la Comissió Nacional V Centenari, òrgan creat pel Govern d'Espanya per a organitzar la programació dels actes commemoratius. L'associació AGNYEE, sense ànim de lucre, té entre els seus objectius estudiar i divulgar la història dels grans navegants i/o exploradors espanyols, els motius que van impulsar els seus assoliments i les aportacions positives dels seus èxits i gestes per a la humanitat. De fet, amb aquesta expedició tracten de contribuir a difondre la gesta que va suposar per a la Humanitat la Primera Circumnavegació duta a terme per Fernando Magallanes i el marí espanyol Juan Sebastián Elcano.

 

L'expedició partirà de Calp el 18 d'agost i culminarà a Sevilla el 8 de setembre - el mateix dia en què Juan Sebastián Elcano va arribar a Sevilla en 1522-. Ho farà en set etapes amb parada a Cartagena, Almeria, Melilla, Màlaga, Algesires i Cadis amb un total estimat de 574 milles nàutiques.

 

Dins de l'afany divulgador d'AGNYEE en cada port d'arribada se celebrarà un acte amb tres presentacions i un col·loqui en els quals es donarà a conéixer no sols la importància històrica de la primera volta al món i de Juan Sebastián Elcano sinó també d'altres sis navegants o exploradors espanyols i els fets pels quals es van fer creditors d'un merescut reconeixement en la Història d'Espanya. D'altra banda, una de les presentacions versarà sobre la importància de protegir la posidònia oceànica del Mediterrani.

 

A Calp se celebrarà l'acte inaugural el 18 d'agost a les 20h en el Real Club Nàutic amb la presència del president del Real Club Nàutic, Juan Belliure, el president d'AGNYEE, José Solá i l'alcaldessa de Calp Ana Sala. Des d'AGNYEE conviden a tota la ciutadania calpina a assistir a aquest esdeveniment així com a participar en l'expedició aquelles embarcacions que així ho desitgen. Per a això, hauran de posar-se en contacte amb la secretaria del Reial Club Nàutic de Calp o bé enviar un correu a dirgna@agnyee.com.

 

Aquest projecte nàutic, a més de rebre el suport de la Comissió Nacional V Centenari ha sigut declarat d'especial interés, la qual cosa ha impulsat el suport explícit de diferents administracions i, de manera especial, de l'Armada, l'Exèrcit de Terra, la Comissió Europea, la Junta d'Andalusia, la Guàrdia Civil i els diversos Clubs Nàutics i Ports en cadascuna de les escales, entre ells el Reial Club Nàutic de Calp així com l'Ajuntament de Calp.

 

La primera volta al món, iniciada en 1519 sota el comandament de Fernando de Magallanes i culminada, després de tres anys de penalitats i fets heroics pel marí de Guetaria Juan Sebastián d'Elcano va ser considerada tota una gesta. Després de recórrer 14.000 llegües, l'expedició va arribar a Sevilla en 1522, amb 18 marins, dels 285 que la van formar inicialment i amb una única nau, la Nao Victoria, de les cinc inicials. Va suposar la confirmació d'Espanya com a potència global i va permetre la creació de xarxes comercials entre els diversos continents i la seua integració en un sistema econòmic mundial.