Concierto Truddy Lynn - Texas & Blues Band
dijous, 26 Octubre, 2023 - 08:45

El govern de Calp portarà al ple de desembre la proposta per a formalitzar la sol·licitud de la declaració dels Moros i Cristians com a Festa d'Interés Turístic Nacional. Estes festes ja van obtindre en 2013 la declaració de Festa d'Interés Turístic Autonòmica i donada la seua repercussió i singularitat s'estima que podrien obtindre la declaració nacional.

 

Este tipus de declaració, que determina la Secretaria d'Estat de Turisme, requereix l'Informe favorable de la comunitat autònoma en l'àmbit territorial de la qual tinga lloc i l'acord de Ple de l'Ajuntament de la localitat en què se celebre. És requisit indispensable que hagen passat cinc anys des de la declaració de festa d'interés autonòmic i el procés per a la seua consecució és complex i llarg.

 

Amb tot, des de l'Ajuntament s'espera que el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme reconega l'impuls i la història d'unes festes amb una personalitat i característiques pròpies, amb un de les desfilades més atractives de la província i un element diferenciador i únic com és la representació del Miracle.

 

Les festes de moros i cristians de Calp compliran en 2027 el seu 50 aniversari. En 1977 naixen les primeres filaes “Almogávares” i “Calpins” pel bàndol cristià i “Barbarescos” i “Califach” pel bàndol moro, al novembre d'eixe any té lloc la primera assemblea i es crea l'Associació de Moros i Cristians Santíssim Crist de la Suor i s'elegeix com a primer president a Joaquín Sala Ortolá.

 

S'estableixen els actes que componen la trilogia festera: desembarcament, parlament o miracle i desfilada, així com els càrrecs festers i els personatges de Moncofar i Caragol i la festa comença a prendre forma. Es convoca un concurs per a triar la banderola de l'Associació, s'aproven els estatuts i s'estableix el text del Parlament obra d'Enríque Pastor Iborra.

 

És precisament el Miracle l'element més singular i propi de la festa, basat en els fets històrics esdevinguts el 22 d'octubre de l'any 1744, s'escenifica tots els anys durant la celebració de les festes patronals de moros i cristians. Es basa en un dels molts atacs que la població calpina rebia dels invasors de la mitja lluna, un personatge de la història de Calp conegut com ‘Caragol’, aconseguia tancar les portes de la vila amb la intervenció, segons la llegenda, del Santíssim Crist de la Suor, malgrat la traïció del personatge de ‘Moncofar’. En 2021 l'ONCE va dedicar el seu cupó del 20 d'octubre al "Miracle" de Calp, es van difondre cinc milions i mig de cupons amb la imatge d'esta representació festera.