L'Ajuntament de Calp va obtindre un total de 420 arbres l'any passat a través del procediment de mecenatge verd pel qual s'estableix que per cada arbre talat en sòl urbà l'interessat ha de cedir tres exemplars al Consistori. D'aquesta manera, l'Ajuntament compta amb una reserva d'exemplars en el viver municipal per a replantar-los en diversos llocs i alguns exemplars ja s'ha replantat en La Manzanera.
En 2014 es va modificar l'ordenança municipal de protecció del medi ambient per a introduir la figura del mecenatge verd, es tracta d'una iniciativa per a motivar la col·laboració ciutadana i la seua implicació per a aconseguir una municipi més verd. Els veïns poden involucrar-se d'una manera molt directa en la defensa de la naturalesa a través d'una figura, el mecenatge verd, molt estesa en alguns països i que consisteix que els ciutadans poden donar arbres, suggerir on volen que l'Ajuntament els plante i recuperar espais concrets i convertir-los en jardins.
En l'ordenança municipal s'estableix que per a cada tala d'arbres en sòl urbà és necessari un permís de tala tramitat en els Serveis Municipals de Medi Ambient, aquesta autorització estarà subjecta a la cessió per l'interessat de tres exemplars per cada arbre talat de les espècies i grandària especificats. Ara bé, el mecenatge verd va més enllà, és el mecanisme mitjançant el qual un particular cedeix una quantitat d'espècies vegetals per al seu ús públic sense estar obligat a això.
Es distingeixen dos tipus de mecenatge verd: el zonal, que és el destinat al disseny i plantació d'espais concrets, contemplant-los com un tot i el mecenatge verd individual, que consisteix en la cessió d'espècies vegetals individuals per a la seua posterior plantació per part de l'Ajuntament. El mecenes podrà expressar preferències sobre aquelles zones o carrers on hauran de plantar-se les espècies donades. Aquestes preferències seran ateses en funció de l'espai o les condicions existents i l'Ajuntament a més es compromet a reconéixer al mecenes amb un cartell al costat de l'arbre cedit en el qual s'indicarà la seua espècie i qui l'ha donat.
D'altra banda, cal destacar que l'Ajuntament regula en la pròpia ordenança les espècies que es poden donar, sent les idònies les que es desenvolupen de manera natural, adaptades al clima i al règim hídric, no poden ser donades les espècies invasores incloses en el decret 2013/2009 del Consell. Quant al mecenatge verd, ja s'ha realitzat diverses donacions. Els ciutadans interessats a participar en aquesta iniciativa per a convertir Calp en un lloc més verd i ambiental poden posar-se en contacte amb el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calp.