Amb motiu del 30 aniversari de la creació de CREAMA (Consorci per a la Recuperació Econòmica i l'Activitat de la Marina Alta), representants institucionals van oferir ahir una roda de premsa per a commemorar tres dècades de treball conjunt pel desenvolupament econòmic i social de la comarca.
L'alcaldessa de Calp, Ana Sala,va destacar que enguany el seu municipi ostenta la capitalitat de CREAMA, a més de ser l'amfitrió dels actes commemoratius. “Celebrem 30 anys des d'aquell històric 8 de novembre de 1994, quan es va signar a Dénia el conveni que va donar vida a CREAMA, un projecte pioner nascut per a unir esforços i enfortir la nostra comarca”, va assenyalar.
Sala va recordar com Calp es va incorporar al consorci en 1998, sumant-se a una iniciativa impulsada originalment per Benissa, Pego, l'INEM i la Diputació d'Alacant, i com al llarg dels anys s'han unit altres municipis com Xàbia, Pedreguer, Teulada, Gata de Gorgos, i ara novament El Verger. “Creama ha sabut consolidar-se com un referent nacional i europeu en desenvolupament local”, va subratllar, recordant els reconeixements rebuts per la Unió Europea i la Universitat de València.
L'alcalde de Gata de Gorgos, Josep Francesc Signes i Costa, va recordar que el seu municipi es va sumar a CREAMA en 2005 i va destacar la pluralitat del consorci com un dels seus majors valors. “Creama ha sabut teixir unitat en la diversitat, generar un sentiment de comarca, de pertinença compartida, d'*interessos comuns que van més enllà dels fronteres administratives”, va afirmar. Signes va destacar que CREAMA no sols vertebra el territori des de la gestió tècnica, sinó també des del “sentit de col·lectivitat, de solidaritat i de projecte comú”.
Per part seua, l'alcalde de Pego, Enrique Moll, va rememorar els inicis del projecte, en 1994, impulsat per finançament del Fons Social Europeu, i va assenyalar l'impacte tangible dels prop de 20 projectes europeus gestionats per*CREAMA, que han beneficiat a més de 2.500 persones a la comarca. “Aquest consorci no s’ha construït des de de la imposició, sinó des de l’aliança i la confiança mútua. Creama és una eina de vertebració comarcal que demostra que junts sommés *forts”, va afirmar
Els tres representants van coincidir a posar en valor l'esforç col·lectiu de totes les persones i institucions que han fet possible la continuïtat de CREAMA durant tres dècades. “Hui retem homenatge al compromís, el treball en xarxa i la voluntat de fer comarca”, van concloure.
Per part seua, el president de CREAMA i diputat provincial de Desenvolupament Econòmic i Projectes Europeus, Carlos Pastor Ventura, va fer balanç de les tres dècades de trajectòria amb xifres significatives: més de 700.000 persones ateses, 73 milions d'euros gestionats —més de 5 milions procedents de fons europeus—, 85 projectes comarcals desenvolupats i una xarxa activa d'agències locals que torna a comptar amb 9 seus després de la reincorporació del Verger. “Creama és un dels millors exemples de cooperació territorial, eficàcia institucional i vocació de servei públic que tenim a la província”, va afirmar Pastor.
Així mateix, va anunciar que l'acte institucional commemoratiu de l'aniversari se celebrarà el pròxim 3 de juliol a Calp, amb la participació de càrrecs històrics, tècnics, proveïdors i col·laboradors del consorci. “Continuem treballant units, com a comarca, com a província, com a projecte compartit”, va concloure.
L'acte va servir d'avantsala a la sessió de la Junta General del consorci, on es va anunciar la reincorporació del Verger a la xarxa de municipis que integren CREAMA.
En aquests 30 anys d'història CREAMA ha atés 706.234 peticions, impulsat la creació de 5.256 empreses a la comarca i realitzat 100.451 accions d'orientació laboral. Una altra dada destacada de la memòria és la captació de 73.209.681 euros per a dur a terme les seues accions de dinamització econòmica.