El govern local portarà al ple de novembre la desclassificació dels sectors denominats Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ráfol I i II com a urbanitzables amb la finalitat de procedir a la seua requalificació com a sòls dotacionals.
Els sectors de Rafol I i II, Feliu I i II i Garduix I i II conformen un gran pulmó verd de 300.000 m² en una zona d'urbanitzacions residencials, aquests sectors apareixen ja en el PGOU del 98 com a sòl urbanitzable, no obstant això en els últims anys són nombroses les veus que han apostat per la preservació mediambiental de la zona.
L'objectiu de l'Ajuntament és alleujar la pressió urbanística i preservar aquest pulmó verd destinant-lo a ús dotacional esportiu, educatiu, recreatiu o cultural. L'Ajuntament pretén adquirir els terrenys compensant econòmicament als propietaris per expropiació i preu just.
Es tracta d'una decisió històrica ja que modifica la dinàmica urbanística del municipi i a més es planteja un mode distint de compensar als propietaris ja que no es realitzarà mitjançant unitats d'aprofitament ni augmentant la volumetria en altres zones com s'ha realitzat fins ara. Aquesta decisió obri passe a una nou mode de gestió de l'urbanisme en el municipi.
El procés fins a arribar a la desclassificació dels terrenys ha sigut llarg i costós, en 2018 es va acordar aprovar la proposta al ple de Compromís Calp perquè els serveis tècnics elaboraren un estudi d'impacte ambiental i econòmic respecte a la desclassificació d'aquests sectors.
En 2019 un informe del Tècnic d'Urbanisme assenyala que segons la jurisprudència el fet de no haver desenvolupat els sectors en els últims 20 anys comporta que en el moment d'indemnitzar als propietaris es valore el sòl tal com està i no pels drets urbanístics que no s'han arribat a materialitzar.
Al juny de 2020 se celebra una Consulta Pública sobre la conveniència o no de mantindre aquests sectors com a sòl urbanitzable o si és el cas desclassificar-los. En aquest procés de participació publica van participar un total de 214 persones amb solucions molt distintes, no obstant això, segons el document, els ciutadans van entendre l'objecte de la consulta com un problema que havia de ser abordat per l'Ajuntament.
Ja llavors des del Consistori i els Serveis Tècnics Municipals s'assenyala que l'alternativa a estudiar ha de passar per intentar conservar aquests sectors tal com es troben. Els Serveis Tècnics van redactar un document inicial estratègic per a plantejar la desclassificació d'aquestes zones i la seua conversió en zona verda o sòl no urbanitzable.
Finalment el govern local portarà al ple de novembre la sol·licitud de modificació del Pla General per a la desclassificació dels sectors Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ráfol I i II com a urbanitzables i per a requalificar-los com a sòls dotacionals destinats a diferents usos ja siga cultural, recreatiu o esportiu i iniciar la seua tramitació.
L'alcaldessa, Ana Sala, ha afegit que “el Pla General de Calp és de 1989, en els últims anys hem intentat millorar-ho dins de l'escàs marge de maniobra que tenim i adaptar-nos a la sensibilitat social, després de tants anys la sensibilitat dels ciutadans en aquest sentit ha canviat, hui els ciutadans opten per preservar aquests espais i a més donar-los un ús públic per al gaudi de tots”.
Tots els membres de l'equip de govern s'han mostrat satisfets tant per la iniciativa en si, protegir els sectors, com pel procediment per a dur-lo a terme, expropiació i preu just.