dimarts, 29 Març, 2022 - 16:30

El jaciment de Banys de la Reina de Calp compta ja amb el full de ruta que permetrà posar en valor un un dels conjunts arqueològics en la seua categoria més rellevants de la Hispània Romana. El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha presentat aquest matí a Calp el Pla Director de Banys de la Reina i juntament amb l'alcaldessa de Calp Ana Sala ha signat l'acta de lliurament del document d'aquest projecte elaborat per l'àrea d'Arquitectura de la institució provincial que permetrà executar en l'enclavament un parc arqueològic visitable.

 

Es tracta d'un ambiciós pla amb diverses propostes d'actuació que es desenvoluparan al llarg de tres etapes i que tindran un cost total de 15 milions d'euros. La primera d'elles afectarà els terrenys que en l'actualitat són propietat municipal, amb un termini d'execució de dos anys i un pressupost estimatiu de set milions d'euros que permetrà obrir l'enclavament a la visita del públic. En aquest sentit, es proposa la creació d'un itinerari a través de passarel·les amb un circuit d'un quilòmetre de recorregut.

 

La segona etapa afectarà els espais públics com els accessos, el passeig marítim o la Muntanyeta. En aquest sentit, el Pla Director proposa la construcció d'una plataforma mirador de quatre metres sobre el nivell de la mar que se situarà sobre el passeig marítim i que permetrà contemplar els vivers de Banys de la Reina. Amb la finalitat de connectar el passeig amb els vivers i el propi jaciment es planteja una passarel·la – pont de 170 metres de longitud i cinc metres d'amplària. També el pla planteja la necessitat de fer una escullera submergida per a protegir les restes de les pedreres i els vivers de l'erosió que ocasiona la mar, cosa que s'haurà de sol·licitar a Costas.

 

La tercera etapa implicarà actuar a llarg termini sobre els terrenys que es troben en mans privades en aquest conjunt arqueològic.

 

“Hui naix un somni”, ha destacat el president de la Diputació, qui s'ha compromés a continuar impulsant aquest projecte per a aconseguir el seu desenvolupament i materialització. “Hui el lliurament real del Pla Director no és una exoneració de responsabilitat per part de la Diputació, ni només el lliurament d'un treball ben fet i elaborat, sinó tot el contrari. És un nou compromís per a eixe nou somni, explícit i concret de la Diputació”, ha afirmat. A més, ha destacat que gràcies a disposar aquest pla director es podran accedir a fons europeus.

 

Per la seua part , Ana Sala ha assenyalat que hui culmina “una cosa que va començar en 2017 i que ha costat tirar avant, perquè és un projecte molt gran que portem esperant molt temps, però per fi ha arribat el dia”. Segons ha concretat l'alcaldessa, en aquest enclavament hi ha part de terrenys privats, encara que “l'actuació se centra en sòl municipal i ara fa falta temps i diners”.

 

“Posar en valor l'enclavament i tindre un document tècnic, un full de ruta que ens permeta treballar, ha sigut fonamental, ja que aquest projecte suposa una fita per a Calp, per a la comarca i per a la província, perquè és un atractiu turístic de valor internacional”, ha conclòs Sala.

 

Aquest jaciment arqueològic, que abasta des del segle I al VII d. C., constitueix un dels grans conjunts d'època romana de la costa mediterrània espanyola. La singularitat i monumentalitat de les restes trobades en el lloc el converteixen d'un dels monuments de major interés dels conservats a la província d'Alacant i la Comunitat Valenciana.