El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat de manera inicial amb els únics vots a favor de l'equip de govern (PP i Ciutadans) la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, també coneguda com a plusvàlua, amb la finalitat d'ampliar les bonificacions d'aquest tribut quan es tracte d'herències.
D'aquesta manera, es bonificarà en un 95% (màxim que permet el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals) l'impost de transmissions per causa de mort per tot tipus d'immoble no sols l'habitual i en tots els graus de consanguinitat o afinitat. Fins al moment la bonificació només afectava l'habitatge habitual de la persona morta, i en primer grau de consanguinitat.
L'Ajuntament deixarà de cobrar 800.000 euros amb l'aplicació d'aquesta bonificació.
Aquest punt, que va generar un intens debat, va comptar amb el rebuig dels grups de l'oposició. El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, ha criticat que l'ampliació de la bonificació d'aquest tribut “tindrà un impacte important en les arques municipals i només beneficiarà a uns pocs”, i ha precisat que “segurament beneficia molt més als no residents que són els propietaris de segones residències”.
El portaveu de Compromís, Ximo Perles, ha qualificat aquesta mesura com “regressiva l'únic objectiu de la qual és baixar els impostos als més rics”. “Qualsevol persona que no herete res aquesta mesura no li beneficia en res, és més, el perjudica perquè tindrà un servei pitjor de l'Ajuntament ja que aquest tindrà menys recursos. A totes les persones que vagen a heretar la casa dels pares tampoc perquè eixa bonificació ja estava prevista. I per tant només aquells que vagen a rebre dos o més immobles per motiu de successió són els beneficiats, si això no és una política regressiva que baixe Déu i ho veja”, va assenyalar.
Per la seua part, el portaveu del grup municipal, Santos Pastor, considera que aquesta mesura té “una càrrega ideològica importantíssima”, a més de ser “il·lògica perquè hi ha altres serveis municipals que no compten amb aquesta bonificació quan els seus usuaris són molt més nombrosos i no suposen un per a les arques municipals”.
El portaveu de Ciudadanos, Juan Manuel del Pino, va retraure a l'oposició que es fera referència “a aquest conflicte rics i pobres, una cosa passada de moda, un discurs que enfronta” i va precisar que coneix a “bastants persones en aquest poble, que no són ni rics ni pobres, han tingut els seus avis i avantpassats amb les seues cases, les seues terres i ametlers i que després han tingut dificultats per a heretar”. “El sentit de la proposta és evitar carregar més d'impostos si ens el podem permetre i fer que els ciutadans visquen una situació menys atapeïda. Pot aconseguir a tots els estaments socials del nostre poble i per tant considerem que és una mesura oportuna”.
L'alcaldessa Ana Sala va qualificar la plusvàlua en el cas de les herències com de “injustíssima”. “A més de la pena que tens per la defunció del teu familiar damunt has de pagar impostos per aquest fet” i va destacar que aquesta mesura era un compromís electoral.
Ocupació via pública
Un altre dels punts que va concitar major debat va ser el relatiu a l'aprovació inicial de l'ordenança fiscal que regula la taxa per ocupació de la via pública amb taules i cadires amb la finalitat de tornar a recuperar el cobrament d'aquesta taxa, de la qual es va eximir als restaurants, bars i cafeteries de la localitat durant 2021 i part de 2020 com a mesura de suport al sector per la pandèmia.
El Consistori ingressarà per aquest concepte 120.000 euros, si bé, els hostalers pagaran un 40 per cent menys per aquesta taxa ja que s'aplicarà un mètode de càlcul que tindrà com a referència el preu de mercat del local en temporada baixa (amb anterioritat es prenia de base una mitjana del preu de mercat del local en temporada baixa i alta).
Defendamos Calpe i Compromís van votar en contra de la mesura que va comptar amb l'abstenció del Psoe i els vots favorables de l'equip de govern. “Les successions es bonifiquen però l'activitat comercial la gravem. És això just?”, va assenyalar Ximo Perles. L'alcaldessa va destacar que aquesta decisió ha sigut consultada amb els empresaris i va recordar que la taxa únicament es cobra sis mesos a l'any, d'abril a octubre. A més, va afegir que en cas que la situació de la pandèmia torne a agreujar-se i s'imposen noves restriccions es tornarà a suspendre aquesta taxa.
Centre d'interpretació de la Pobla
El ple va aprovar per unanimitat sol·licitar a la Generalitat la instal·lació d'un Centre d'Interpretación de la Pobla medieval d’Ifac en el qual s'exposen els materials trobats durant les excavacions desenvolupades pel MARQ en el marc de les campanyes realitzades en els últims anys en aquest jaciment. L'objectiu és que els més de 220.000 visitants que anualment visiten el Parc Natural del Penyal d’Ifac puguen gaudir d'un recorregut cultural i históric que no té precedents en altres parcs naturals i que complementarà la senda ambiental de pujada a la roca calpina.
Ordenança horts ecològics
D'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat l'Ordenança de Règim Intern i Funcionament dels Horts Urbans Ecològics, que regula la cessió als ciutadans que ho sol·liciten durant un temps determinat d'horts urbans situats en parcel·les municipals de l'Ajuntament de Calp per al cultiu agrícola ecològic.
El regidor de Medi Ambient, Juan Manuel del Pino, ha explicat que se situaran en una parcel·la municipal d'uns 1.500 metres quadrats i que s'habilitaran 19 horts d'entre 40 i 50 metres quadrats cadascun. L'autorització per a explotar els horts urbans s'atorgarà a les persones que ho sol·liciten mitjançant sorteig públic.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és el foment de la participació ciutadana i la interacció social, oferir una àrea del municipi a l'oci i distracció per al cultiu agrícola, promoure l'alimentació saludable i generar oci alternatiu a l'aire lliure. A més es preveu reservar parcel·les d'hort urbà per als centres educatius del municipi.
Energia fotovoltaica
En el ple es va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada pel grup municipal socialista perquè es faça un estudi i es pose en marxa un pla de captació d'energia fotovoltaica en totes les cobertes dels edificis municipals susceptibles d'això. També que en els edificis municipals que existisca un consum d'aigua calenta sanitària, se substituïsca el mecanisme de combustibles fòssils o elèctrics per captadors solars.
Des de l'equip de govern es va destacar que l'estratègia EDUSI cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea ja contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics situats en el nucli antic, i que aquesta moció complementa les accions que en aquest sentit estan previstes.