El ple ordinari del mes d'abril ha aprovat de manera inicial el Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic per a Calp. Es tracta d'un document elaborat per Global Omnium que pretén preparar al municipi davant els possibles escenaris que es puguen donar en un futur pròxim a conseqüència del canvi climàtic.
El pla identifica nou tipus de riscos - sequera i escassetat de recursos hídrics, illes de calor i temperatures extremes, pluges torrencials i inundacions, pujada del nivell de la mar, dependència energètica, estancament econòmic, degradació de l'entorn natural, pèrdua de biodiversitat marina així com pèrdua de biodiversitat terrestre – i realitza una anàlisi de cadascun d'ells i de la seua situació i possible evolució per a tres escenaris: 2023, 2037 i 2050. I sobre la base d'això el pla proposa 29 mesures d'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic així com 100 actuacions.
El document classifica com els riscos més elevats en l'escenari actual (2023) l'escassetat de recurs hídrics, seguit de les pluges torrencials/inundacions, si bé es precisa que es troben en un nivell gestionable. Els segueixen les temperatures extremes i la pujada del nivell de la mar, a més de l'estancament econòmic, la dependència energètica i la pèrdua de biodiversitat marina.
El regidor de Territori i des d'ahir regidor no adscrit Juan Manuel del Pino va destacar que es tracta d'un pla d'acció, “un punt de partida per al dia de demà poder elaborar projectes en funció de les necessitats”, els quals, va precisar, podran ser susceptibles d'accedir a finançament d'altres administracions.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va manifestar que “aquest pla està molt bé, molt bonic, però si vostés continuen al capdavant d'aquest ajuntament és lletra morta”. “El PP ha patrocinat un model de ciutat en el qual ha exercit una pressió urbanística precisament en primera línia de costa i està construint en el Saladar, en zones inundables”.
El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va destacar que aquest pla “a nivell tècnic és un pla fantàstic però les possibilitats que s'executen si es manté l'actual govern són inversemblants”. “La gran majoria de plans fa molt temps que estan aprovats però no s'executen i és el gran problema d'aquests plans”, va afirmar.
En la mateixa línia el portaveu socialista Santos Pastor va qualificar aquesta proposta de “green washing”, “una manera d'intentar donar una cara amable sobre la sostenibilitat i sobre el medi ambient en la teoria però, la pràctica demostra tot el contrari” i va afegir que el desenvolupament urbanístic de Calp “és tot el contrari, col·lideix contra un pla com aquest”.
La portaveu del grup municipal del PP, Noelia Císcar, va assenyalar que: “els plans han d'estar preparats i actualitzats; òbviament hi ha plans que per desgràcia no s'han pogut dur a terme, però si no els tenim fets i actualitzats tampoc es poden dur a terme en algun moment”.
El punt va ser aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Defendamos Calp que es va abstindre.
Pla Director Sanejament
De la mateixa manera, es va aprovar també de manera inicial el Pla Director de Sanejament i Pluvials, realitzat per Aguas de Calpe, que suposa una actualització del redactat en 2015, que ja posava de manifest la necessitat de connectar a la xarxa de sanejament municipal més de 5.600 habitatges (21% del total), situades principalment en les diferents urbanitzacions de Calp, que no disposen de tal connexió i realitzen el seu abocament a fosses sèptiques.
La finalitat del pla és millorar les xarxes de sanejament i pluvials, controlar el desbordament de col·lectors, realitzar la connexió a les xarxes estructurals ja existents, i construir les xarxes estructurals on es precise.
El punt va comptar amb l'abstenció de Defendamos Calpe i el suport de la resta de forces polítiques, si bé els grups de l'oposició van posar en dubte que el pla, amb una inversió total estimada en 111 milions d'euros, s'arribe a executar. El regidor del cicle d'Aigües Juan Manuel del Pino va reconéixer que el pla de 2015 no es va arribar a tramitar si bé és un assumpte que s'ha d'abordar per a permetre la connexió a la xarxa de sanejament dels nombrosos habitatges que no disposen d’aquest servei en l'actualitat i va estimar que el cost que hauran d'abonar per a l'enganxament al col·lector oscil·larà entre els 6.000 i 8.000 euros.
L'alcaldessa Ana Sala va assenyalar que: “el treball està fet i ara caldrà donar-li curs, aquest és un pla a llarg termini i hi ha un document que habilita per a començar amb les inversions”.
VPO
El punt sobre l'inici de la tramitació per a dur a terme la modificació D-17 del PGOU per al foment de l'habitatge protegit a Calp no va prosperar en comptar únicament amb els vots a favor de l'alcaldessa Ana Sala, el regidor de Territori, Juan Manuel del Pino, la regidora de Ciutadans Rebeca Merchán i Defendamos Calpe. El PP es va abstindre i Psoe i Compromís van votar en contra.
Rehabilitació façanes
El ple també va aprovar per unanimitat modificar les bases de concessió de subvencions per a la rehabilitació de façanes d'edificis amb la finalitat de simplificar el seu contingut.
Instal·lacions Policia Local
Un altre punt que va ser aprovat pel ple i de manera unànime va ser denominar l'edifici de la Policia Local com Juan Manuel Policarpo Moll, en memòria i en reconeixement de l'agent de policia que va morir el passat 18 de setembre en acte de servei quan intentava rescatar a un home atrapat en el seu cotxe per l'aigua.