VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
Plan DTI Calpe: Encuesta Residentes
Fira de Nadal Calp 2024
Hagamos crecer nuestro pueblo - Campaña Padrón 2024
dimecres, 31 Juliol, 2024 - 11:45

El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat una modificació de crèdit de 579.996,12 euros a càrrec del romanent de tresoreria que permetrà afrontar diferents despeses i inversions.

 

Segons ha explicat l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, d'eixe muntant es destinaran 150.000 euros per a organitzar una Fira de Nadal “distinta, més àmplia, amb major èmfasi i envergadura”. Així mateix, s'invertiran 85.382,86 euros en instal·lació d'il·luminació led per al centre històric de la localitat, 50.000 euros en l'adquisició de càmeres de seguretat, 25.000 euros en el rènting de quatre motos per a la Policia Local, 15.000 euros per a l'organització d'una nova Trobada de Comunicació Innovadora i 40.000 euros per a l'adquisició de mobiliari per al Centre Social de Servicis Socials. A més, s'han previst 30.000 euros per a la possible organització d'un nou esdeveniment en l'últim trimestre de l'any amb motiu del centenari de la Confraria de Pescadors i altres 40.000 euros per a la celebració del 50 aniversari de la banda de música de Calp.

 

A tot això se sumen 144.613,26 euros que estaran destinats a pagar factures pendents del servici d'ambulància corresponents a l'exercici de 2023.

 

El punt ha sigut aprovat amb els vots de l'equip de govern (Somos Calpe, Psoe i Compromís) i l'abstenció de Defendamos Calpe i del grup municipal popular.

 

El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, ha assenyalat que l'equip de govern no té “un orde de prioritats, que establisca què és el més necessari en el municipi” i li ha recriminat que es destine diners a “més festes quan hi ha mancances” i ha suggerit la construcció d'un pavelló esportiu o l'adquisició d'instruments per a les escoles de música, entre altres qüestions.

 

Per la seua part, el portaveu del grup popular Miguel Crespo, ha indicat que amb esta nova modificació de crèdit Calp consumirà més de 17 milions d'euros de romanent, segons un informe d'Intervenció i que presumiblement no es complirà la regla de la despesa en 2024. Ha acusat l'equip de govern de falta de previsió i d'utilitzar un criteri “populista” a l'hora de gestionar la despesa i el romanent. “Cal tindre un projecte polític de govern, que marque una direcció i sembla que moltes vegades improvisem en excés”, ha assenyalat.

 

El portaveu del grup municipal socialista Guillermo Sendra ha explicat la necessitat de les inversions plantejades des de les seues delegacions com les quatre noves motocicletes per a la Policia Local, la plantilla de la qual ha augmentat enguany en 16 nous agents o la instal·lació en el nucli històric de llums LED. “Som dels pocs pobles que encara no tenim il·luminació de baix consum en el centre històric; és una necessitat imperiosa que tinguem ja una il·luminació pròpia del segle XXI”, ha indicat.

 

El portaveu de l'equip de govern i de Compromís, Ximo Perles, ha destacat que “des que s'aprova en un pressupost per molt bé que ho faces es genera un romanent”, com és el fet que una persona de la plantilla municipal estiga de baixa – ja que el 75 per cent del seu sou passa a ser abonat per la Seguretat Social -. I ha qualificat de “demagògia” comparar inversions en festes amb l'adquisició d'instruments musicals en no disposar Calp d'escola de música pública i ha coincidit en la necessitat d'un pavelló. “Però si no estan en este romanent ni en el pressupost general és perquè estes inversions requerixen un projecte i com este projecte no està redactat no volem preveure unes inversions que no podran executar-se”.

 

D'altra banda, el portaveu de Somos Calpe Juan Manuel del Pino ha assenyalat que s'han tractat de cobrir les necessitats que calia satisfer “amb un criteri honest i assenyat”.

 

L'alcaldessa Ana Sala ha defés la labor de l'equip de govern en la gestió econòmica. “Som un govern molt responsable quant als comptes; en els últims cinc anys este ajuntament ha aprovat el pressupost dins del termini i en la forma corresponent” i ha afegit que “si hi ha romanent disponible, quina millor manera invertir eixos diners que retornar-li'l als ciutadans” a través d'estos projectes.

 

MODIFICACIÓ ORDENANÇA CEMENTERI

D'altra banda, el ple ha acordat per unanimitat l'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança per al règim i govern en la prestació de servicis en el cementeri municipal. L'objectiu és donar solució a un problema detectat com és permetre que puguen ser enterrats en el cementeri familiars de calpins fins a un sisé grau de consanguinitat que no estiguen empadronats en el municipi. Esta modificació s'aplicarà per a nínxols que ja pertanguen a la família i no als de nova ocupació. Així mateix no s'exigirà l'empadronament per al dipòsit de cendres tant en columbaris com en el nínxol de la família.

 

“Hui és un dia en què canviant un paràgraf millorem la vida de la gent, tractem de mitigar el dolor que esta mesura podia causar”, ha destacat el regidor del Parc del descans etern Marco Bittner;

 

Es tracta d'una modificació en la qual s'ha estat treballant des de fa un any i que també reflectirà l'actualització dels horaris que s'estaven aplicant ja.

 

BONS COMERÇ

El ple ha aprovat modificar les bases de la campanya Bono Comercio 2024 amb la finalitat de traslladar al segon semestre de l'any la fase de la campanya prevista per al primer semestre. Esta s'ha hagut de demorar per la exigència legal de traure a concurs la designació de l'associació econòmica, encarregada de la gestió dels bons.

 

D'esta manera, s'agruparan les dos fases de la convocatòria en una amb un muntant total de 500.000 euros, si bé les bases preveuen que en cas que no s'esgote esta quantitat es puga realitzar una segona convocatòria en la qual les persones que van adquirir un bo en la primera puguen igualment ser beneficiàries d'un nou bo.

 

També s'han aprovat de manera inicial les bases de la campanya Bono – Consumo 2024, finançada íntegrament per la Diputació d'Alacant i que destinarà a Calp 290.845,00 euros. Esta campanya tindrà lloc després de la celebració de la de Bono Comercio amb la finalitat de continuar amb l'objectiu de reactivar el consum en el comerç local.