La setzena campanya d'excavacions en el jaciment de la Pobla Medieval d'Ifac de Calp, finalitza demà després d'un mes d'agost en el qual sis voluntaris universitaris han desenvolupat una intensa labor de suport a les tasques del programa de consolidació preventiva de l'àrea. Enguany l'acció s'ha centrat en la documentació i fiançament d'una sèrie de tombes del cimiterium o necròpoli d'Ifac, situada al costat de l'església de la ciutat medieval. L'equip tècnic ha descobert fins a 11 tombes noves de l'àrea cementerial, que eleven a 67 les inhumacions ja documentades respecte del centenar d'enterraments localitzats.
En aquestes tombes reposen les restes dels pobladors d'Ifac, que van construir i van ocupar aquesta ciutat des de finals del segle XIII per ordre del rei Jaume II i sota el domini del noble calabrés Ruggero di Lauria, almirall de la Corona d'Aragó i senyor del territori castral de Calp durant bona part del segle XIV. Molts d'ells s'havien desplaçat des del nord de la Corona d'Aragó per a poblar les noves terres conquistades i forjar els pilars poblacions del Regne de València, germen del que hui és la Comunitat Valenciana.
L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha visitat el jaciment, juntament amb altres membres de la corporació municipal per a conéixer els avanços realitzats en aquesta campanya. “La Pobla Medieval d’Ifac ens descobreix cada any informació valuosíssima sobre els nostres avantpassats i orígens; és un tresor del nostre patrimoni municipal que hem de protegir i posar en valor”, ha assenyalat.
Els treballs promoguts en aquesta edició s'integren en el ‘Pla d'Investigació 2018-2021 del MARQ’, junt amb l'Àrea d'Arquitectura de la institució, en paral·lel a la investigació del jaciment, i en ells s'ha seguit l'estricte protocol planificat per a previndre els contagis de la COVID-19. Com en anys anteriors, des de 2008, la participació dels estudiants ha sigut possible gràcies al conveni de col·laboració establit entre la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament de Calp.
L'equip del MARQ ha trobat en els sepulcres, al costat d'alguns adults, un ampli nombre de restes infants, d'edats no superiors als 7 anys. Els cossos han aparegut en posició decúbit supí, amb els braços entrecreuats, embolicats en un sudari de lli i sense cap aixovar o complement que acompanyara el seu viatge al més enllà. Només en un cas, s'ha trobat un anell de bronze, decorat amb una torre emmerletada, enfilat en un dels dits de l'enterrat.
També s'ha documentat una tomba múltiple formada per tres cossos que mostren les seues restes de manera desordenada. Aquestes tombes solen ser molt habituals en l'àrea cementerial d'Ifac, producte de la seua necessària i contínua reorganització a fi d'alliberar espai on poder continuar enterrant.
Així mateix, les tasques del programa de conservació preventiva que realitza l'àrea d'Arquitectura de la Diputació d'Alacant han culminat amb èxit els treballs de consolidació d'una desena de tombes existents en la zona cementerial d'Ifac, excavades en campanyes anteriors. Els objectius van dirigits a conservar les fosses dels enterraments, preservant el lloc d'etern repòs dels antics pobladors de sa Pobla, als quals considerem com els autèntics i anònims fundadors d'Ifac.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Júlia Parra, s'ha felicitat per el “magnífic treball desenvolupat per l'equip que dirigeix l'arqueòleg del MARQ i especialista en medieval, José Luis Menéndez, a qui ha animat a continuar amb la investigació empresa en un dels jaciments claus de la nostra terra per a acostar-nos a la millor comprensió de la nostra història”. I ha afegit que “totes les troballes ens obrin una porta a la curiositat i al coneixement que hem de seguir i aprofundir per a entendre millor el nostre passat”.