Un centenar de voluntaris van participar dissabte passat en les I Jornades Universitàries SAVE (Sostenibilitat-Acció-Voluntariat-Entorn) organitzades per l'Ajuntament de Calp i Voluntariat Ambiental de la Universitat d'Alacant al costat de FASCV, ACCIONA, Projecte Libera Pueblos Libres de basuraleza, Club Nàutic de Calp, Dive&Dive, Parcs Naturals, Creu Roja, Sanamares, De Amicitia, Parc Científic d'Alacant, Lankoa i Projecte Internacional Coastal CleanUp.
Al llarg del matí del dissabte els voluntaris van dur a terme la recollida de fem dins d'un projecte d'investigació per a la categorització dels Residus. Es va realitzar una batuda submarina en la Cala del Racó i una batuda terrestre a les Salines i la zona inferior del Parc Natural del Penyal, a més es va realitzar una carrera de “plogging”, consistent a córrer mentre es recull fem.
Cada voluntari participant va emplenar una fitxa tècnica sobre la classe de residus recollits que permetrà categoritzar els residus i extraure conclusions que es donaran a conéixer en breu. Al final del matí es van comptabilitzar 800 quilos de residus, sobretot enderrocs però també rodes i plàstics.
L'obtenció de dades i la seua anàlisi transforma la neteja les platges en una acció d'investigació per a conéixer els tipus i possibles fonts dels fems marins, d'aquesta manera els voluntaris participants es converteixen en generadors de dades que després són utilitzats en els centres d'investigació i universitats.
L'edil de Medi Ambient, Pere Moll, ha assenyalat que “aquest projecte apel·la a la responsabilitat social mig ambiental per a generar un canvi. Des de l'Ajuntament estem apostant per l'educació ambiental per a augmentar la conscienciació i el coneixement dels ciutadans sobre temàtiques o problemes ambientals”.