Taller Prevención de Incendios Forestales 2024
Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
dimarts, 30 Juny, 2020 - 12:15


La Diputació d'Alacant té previst iniciar en aquesta legislatura la museïtzació del jaciment de La Pobla Medieval de Ifach, on el pròxim 3 d'agost arrancarà la XVI Campanya d'Excavacions que impulsa el MARQ, que en aquesta edició se centrarà en la consolidació i documentació de les restes arqueològiques trobades fins hui.

El president de la institució provincial, Carlos Mazón, va visitar ahir, acompanyat per l'alcaldessa del municipi, Ana Sala, aquest important enclavament arqueològic, on ha manifestat que “volem convertir aquest jaciment, a través de la seua museïtzació, en un lloc, no sols visible, sinó també visitable i turísticament rendible per a Calp i el seu creixement, convertint-se en un complement essencial per a la seua oferta de sol i platja”. “Més prompte que tard, al llarg d'aquesta legislatura, podrem gaudir-ho, ja no sols des del punt de vista històric, sinó també turístic”, ha concretat el dirigent alacantí, qui ha assenyalat que aquesta museïtzació comptarà amb tot el suport econòmic, tècnic i humà de la Diputació d'Alacant, a través del departament d'Arquitectura que dirigeix el diputat Juan Francisco Pérez Llorca, i del MARQ i l'àrea de Cultura que encapçala la vicepresidenta i diputada Julia Parra.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha agraït “la bona sintonia i la col·laboració” de la institució “que sempre s'ha bolcat amb aquest jaciment”, al mateix temps que ha ressaltat la importància de la Pobla d' Ifach, que ha qualificat d'única pel seu emplaçament, “per a diversificar l'oferta turística del municipi”.

D'altra banda, durant la visita, Pérez Llorca, qui ha demanat la implicació a la Generalitat en el projecte de museïtzació d'aquest jaciment, que s'assentisca en el vessant del Penyal d'Ifach, ha anunciat que la institució entregarà a la fi d'enguany a l'Ajuntament el Pla Director del jaciment del Banys  de la Reina del municipi per a posar en valor aquest singular espai. La inversió provincial en aquest estudi, en el qual es planifiquen les actuacions i estratègies a desenvolupar, ha sigut de 30.000 euros.

 

XVI Campanya d'Excavacions Sota la direcció de l'arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez, 7 estudiants d'universitats alacantines participaren a partir d'agost, i per un període de quatre setmanes, en la XVI Campanya d'Excavacions de la Pobla medieval que impulsa el museu alacantí amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d’Ifac. Donada la situació derivada de la crisi del Covid19, s'han extremat les mesures de prevenció per a garantir la seguretat dels participants en aquesta campanya.

D'aquesta manera, s'ha reduït el nombre de voluntaris –en altres edicions ha rondat la trentena-, sense disminuir per això l'àrea programada per a assegurar la distància interpersonal, s'ha retardat un mes l'inici de la campanya i s'ha dotat a tot el personal d'equips de protecció, així com d'eines per a cada persona, intransferibles per a altres membres de l'excavació. Els treballs se centraran en aquesta ocasió en la documentació i consolidació d'una sèrie de tombes del cimeterium o necròpoli, situada al costat de l'església de la ciutat medieval.

A més, es continuarà amb els treballs iniciats en 2018 en Ifach Oest, on l'any passat es va descobrir la Porta Oest, segon sistema d'accés a la ciutat. Enguany les tasques se centraran en documentar la seua fase fundacional. Tal com s'ha avançat, amb els resultats que genere aquesta campanya s'actualitzarà la topografia completa del jaciment, incorporant una nova base topogràfica amb corbes de nivell, així com les noves estructures que apareguen durant la campanya, i un nou reportatge fotogràfic aeri dels sectors finalitzats del jaciment.

A més, com a documentació complementària relativa a l'estudi del poblament medieval del territori castral de Calp, es realitzarà la topografia del jaciment medieval del Castellet de Calp. També es preveu realitzar, juntament amb la Unitat de Geodetección de la Universitat de Cadis, una prospecció amb georradar 3D en diferents àrees del jaciment (Ifach Est i Ifach Nord, fonamentalment) que no van ser prospectades anteriorment per a detectar l'existència de possibles estructures d'hàbitat. De manera complementària, es realitzarà la vectorització i muntatge de làmines dels alçats de les estructures de l'Edifici 6, Església, Carrer 1 i Porta Nord del jaciment, corresponents a les campanyes de 2016, 2017, 2018 i 2019. També s'estima realitzar una datació radiocarbónica sobre un registre carpológic procedent de l'Edifici 6 de la Pobla d'Ifach. Així mateix, es continuen amb les labors de creació del Centre d'Interpretació de la Pobla medieval d' Ifach, un espai museogràfic permanent que se situarà en les instal·lacions del parc natural.

D'altra banda, el president, que també ha visitat l'Ajuntament, ha valorat molt positivament el Pla Estratègic de Turisme 2020-2030 que el consistori calpí ha elaborat. En aquest sentit, ha apuntat que “és un gran document tècnic valent, ambiciós i amb visió de futur” i ha comunicat el suport del Patronat de la Costa Blanca a aquest.