dimecres, 23 Gener, 2019 - 14:00
La falta d'accessibilitat i mobilitat és un dels principals problemes que existeix a Calp, segons les persones majors residents en el municipi.
Així ho ha revelat l'estudi de diagnòstic que l'Ajuntament de Calp ha dut a terme dins del projecte “Calp, Ciutats Amigables amb les persones majors”, una iniciativa promoguda per l'Organització Mundial de la Salut perquè les ciutats puguen convertir-se en espais que atenguen les necessitats de les persones majors en múltiples àmbits i en conseqüència millorar la seua qualitat de vida.
Els majors que han participat en aquest estudi, a través d'enquestes i grups de discussió, consideren que es tracta d'una ciutat bastant inaccessible per a aquestes persones no solament per la topografia del municipi caracteritzada per costeres sinó per l'existència de barreres arquitectòniques.
Es posa l'accent principalment en la necessitat de connectar el centre urbà i les urbanitzacions, on resideix un gran nombre de persones majors. En aquest sentit, consideren necessari millorar el transport públic a Calp, tant en la freqüència i cobertura de l'autobús urbà com en el que connecta la localitat amb l'hospital de Dénia. A més, assenyalen que la informació no arriba a les urbanitzacions amb la qual cosa una gran part de la població està desinformada.
D'altra banda, els majors consideren desorbitat el preu de l'habitatge i manifesten la necessitat de millorar els parcs i lavabos públics. També reclamen més residències i centres de dia públics.
Com a aspectes positius l'estudi revela que els majors consideren que Calp és una ciutat idònia per a viure pel seu bon clima, platges i espais naturals a més de ser un municipi tranquil. Així mateix, existeix un sentiment generalitzat de bon tracte i respecte cap als majors del municipi i se senten partícips en la vida social i política de la ciutat.
Els participants en l'estudi destaquen l'alt grau de satisfacció amb els serveis que ofereix el centre cívic i la casa de cultura ja que proporcionen a les persones majors un ampli ventall d'activitats i perquè consideren que funcionen com un mitjà en el qual poder integrar-se i relacionar-se amb altres persones.
Els resultats d'aquest estudi de diagnòstic s'han obtingut a través d'enquestes realitzades a una mostra representativa de 204 persones majors de 60 anys així com a través de huit grups de discussió.
Aquest estudi de diagnòstic és la primera de les quatre fases en la qual es desenvoluparà aquesta iniciativa. Aquests resultats serviran ara de base per a l'elaboració d'un pla d'acció local. Per aquest motiu es realitzarà al llarg d'enguany un taller trimestral en el qual es recolliran propostes per a millorar les deficiències detectades.
L'execució del pla d'acció, segona fase del projecte, es desenvoluparà en un termini de tres a cinc anys; en eixe cinqué any es desenvoluparà la tercera fase consistent en una avaluació dels projectes que s'hagen dut a terme fins a eixe moment, i finalment la quarta fase suposarà avaluacions periòdiques que tindran lloc cada cinc anys per a determinar el compliment dels objectius inicials per a convertir a Calp en ciutat amigable amb les persones majors.
L'estudi estarà disponible en la pàgina web de l'Ajuntament la pròxima setmana.