La Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d’Ifac reunida aquesta setmana va informar de la pròxima implantació de la cita prèvia per a poder visitar el parc més enllà del torn amb un aforament màxim de 300 persones al dia. Aquesta mesura respon a qüestions d'índole conservador i proteccionista de l'ecosistema i no està motivada per les restriccions del COVID.
De fet ja en 2017 la Junta Rectora va mostrar la seua preocupació pel control de l'accés al parc tenint en compte la gran afluència de visitants que poden alterar l'ecosistema del penyal. Ja en el seu moment es va adoptar la mesura extraordinària d'impedir l'accés quan hagueren 300 persones de manera simultània dins del parc (des del torn fins al cim). La tendència de l'increment de visitants ha obligat a adoptar mesures més restrictives, com és la d'establir un límit de visites diàries, establint-se en aquest moment en 300 persones/dia.
S'ha generat, doncs, el mateix sistema de reserva que ja existeix i funciona amb èxit al Parc Natural del Montgó, en la Cova Tallada: els interessats podran accedir a la web del parc i sol·licitar, amb diversos dies (3 o 4) d'antelació, una reserva nominativa per a un nombre concret de persones. Pot donar-se el supòsit que algú es presente al parc sense sol·licitar reserva: si no s'ha aconseguit el numere de 300 reserves per a aqueix dia, se li expedirà una autorització in situ i podrà accedir; però si ja s'ha aconseguit el límit de reserves, no se li emetrà l'autorització.
Les reserves per a col·legis o altres tipus de visites guiades (que no superen el túnel) i que habitualment es concerten amb molta antelació, tenen el seu propi procés d'inscripció.
La Junta Rectora també va tractar la reelaboració del conveni amb el MARQ per a possibilitar la instal·lació en dependències del parc d'un museu o exposició permanent dels vestigis trobats en el jaciment de la Pobla d´Ifac. Els representants del MARQ en la reunió van destacar que en l'enclavament del Penyal existeix una confluència extraordinària entre naturalesa i patrimoni històric que és molt difícil de trobar. Tots els participants en la Junta van mostrar el seu interés a posar en valor i potenciar aqueix patrimoni mixt.
La Junta també va informar de la seua voluntat d'ampliació de l'àmbit marí del Parc en el que és la ZPIP 5 (Zona de Protecció d'Interés Pesquer ) entre el Mascarat i Moraira i a la zona de domini públic marítim-terrestre que se li enfronta, amb la inclusió de les salines de Calp. Es pretén una ampliació ambiciosa de la zona de protecció marítima del Penyal, abastant des de Mascarat fins al port de Moraira. Per tal motiu van ser convidats representants dels Ajuntament de Benissa i Teulada-Moraira, assistint l'alcalde de Benissa i el Regidor de Medi Ambient de Teulada-Moraira. Tal ampliació suposarà una limitació de les activitats marítimes que puguen generar un perjudici per a la posidònia o altres espècies en perill d'extinció. Quant a les Salinas, es va informar que ja s'han iniciat els tràmits parlamentaris per a la seua incorporació al parc natural.
En la reunió d'aquesta setmana es va adonar del tancament al trànsit de vehicles de la parcel·la degradada existent al costat del Tossal de la Figuereta que en aquests moments funciona com a aparcament encara que es troba dins del parc Natural i que serà objecte pròximament de treballs de regeneració per a crear una jardí amb plantes autòctones.
També es va proposar l'obertura de l'antiga Porta a Vila Madrid, com a accés al Parc Natural per a l'ús publique de la zona, en la qual actualment es fan treballs de regeneració i condicionament per part de la brigada del Parc.
La zona on antigament es va construir Vila Madrid estava absolutament degradada, amb enderrocs provinents de la demolició del xalet. S'ha regenerat la zona, amb plantació d'espècies arbòries autòctones i s'ha recuperat per al passeig, amb senyalització de les sendes permeses.
La Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d’Ifac, presidida per Guillermo Sendra, està composta per totes les administracions amb alguna incidència al Parc: Ajuntament representat per l'alcaldessa, Ana Sala, i el Tècnic de Medi Ambient, les Conselleries de Medi Ambient i Cultura, les àrees de Medi Ambient i Cultura i Patrimoni de la Diputació Provincial, el MARQ, la Direcció General de Costas així com amb representacions de la societat civil calpina (representants associacions ecologistes, d'esports d'escalada, de comerciants, d'empreses hoteleres, etc.