VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
Plan DTI Calpe: Encuesta Residentes
Fira de Nadal Calp 2024
Hagamos crecer nuestro pueblo - Campaña Padrón 2024
dimarts, 25 Juny, 2024 - 11:45

El nou Manual de bones pràctiques per a la retirada de posidònia aprovat pel Consell, amb el qual es pretén regular la conservació de les prades de posidònia i la seua retirada, estableix que Calp només compta amb dues platges urbanes: Arenal-Bol i la Fossa, sent la resta platges naturals protegides. La distinció és important perquè el Manual estableix que només a les platges urbanes sense restriccions podrà retirar-se la posidònia acumulada en la riba.

A més es dona el cas que la platja de l'Arenal-Bol està afectada pel LIC Penyal d’Ifac pel que compta amb restriccions per a la retirada de posidònia i només podrà retirar-se excepcionalment després de temporals quan existisca una gran acumulació de fanerògames marines. La retirada serà de manera puntual i només de la zona seca.

El Manual de Bones Pràctiques sobre la retirada de restes de posidònia i seba va ser aprovat mitjançant resolució de la Conselleria de Medi Ambient el mes d'abril passat. Aquest Manual té per objecte donar compliment a l'especificat pel Decret 64/2022, de 20 de maig, del Consell, per a la conservació de prades de fanerògames marines en la Comunitat Valenciana, i estableix els punts a tindre en compte per a la selecció d'on, quan i com poden ser retirats les restes de la posidònia quan s'acumulen a les platges.

D'aquesta manera, totes les platges calpines excepte La Fossa i Arenal-Bol són considerades platges naturals i per tant en elles no està autoritzada la retirada de posidònia, tampoc es permet la retirada de posidònia a la platja de l'Arenal-Bol ja que encara sent urbana està afectada pel LIC del Penyal, zones designades d'interés comunitari per la seua potencial contribució a restaurar l'hàbitat natural. Per tant només es permet retirar la posidònia a la platja de la Fossa i s'estableix de manera taxativa el mode de fer-lo.

El consistori compleix així el que s'estableix pel decret del Consell per a la conservació d'aquesta espècie endèmica de la Mar Mediterrània, de gran valor ecològic, i que impedeix la seua retirada amb la finalitat de preservar la funció vital a nivell mediambiental que exerceix aquesta planta, anomenada el pulmó del Mediterrani.

La presència de restes d'aquesta espècie tant en l'aigua com en l'arena són un clar senyal de la bona qualitat de l'aigua i indiquen que aquesta està neta i lliure de contaminació. A més, explica que aquests cúmuls de fulles que es produeixen a la platja són restes que s'han després de la prada submarina a conseqüència dels temporals i que reben el nom d'arribatges, els quals exerceixen un paper fonamental ja que eviten la pèrdua d'arena de les platges.