Música a l'Aplec 2024 - 25 Aniversario Xirimiters del Carellot
Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
Dilluns, 10 Maig, 2021 - 14:15

L'Ajuntament de Calp va celebrar divendres passat reunió de la Comissió Informativa Especial de Banys de la Reina que inclou a l'equip de govern i representants de tots els grups municipals a més de l'equip redactor del Pla Director del MARQ i representants de la Generalitat Valenciana i de la Diputació Provincial.

 

D'aquesta reunió va sorgir una idea clara i és que la línia per la qual advoca l'Ajuntament de Calp és protegir els Banys de la Reina de qualsevol mena d'edificació i al mateix temps respectar els drets dels propietaris. Cal tindre en compte que es tracta d'un sòl urbanitzable i que el Tribunal Suprem va permetre en el seu moment als propietaris construir.

En aquest sentit ja en 2018 es van remenar diverses propostes: adquirir el terreny, traslladar a l'edificabilitat a un altre sector urbanístic del terme municipal i la construcció amb l'opció de museïtzació dels baixos. Aquesta és precisament l'opció que ara es descarta amb la finalitat d'evitar qualsevol tipus d'edificació.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa Ana Sala, ha assenyalat que “ tots tenim clar que en Banys de la Reina no ha de posar-se una rajola mai, s'ha iniciat un camí i ja no hi ha volta arrere, ara cal arribar al final per a adquirir els terrenys i això suposa que totes les administracions han d'involucrar-se en les mesures de compensació. A més vull agrair a tots la seua implicació, especialment als regidors Juan Manuel del Pino i Pilar Cabrera així com els equips tècnics de suport”.

Mentre des de la Diputació Provincial s'ultima el Pla Director dels Banys de la Reina que determinarà les línies a seguir en el jaciment des del punt de vista arqueològic i patrimonial.

El jaciment romà de Banys de la Reina, declarat BIC, és un “vicus” romà del segles II-III d. C., aquest enclavament costaner que destaca pel seu magnifique disseny arquitectònic i els seus mosaics, sent en el seu gènere un dels conjunts més importants de tota la Hispània romana. Malgrat que fins hui només s'ha excavat una part de la seua superfície, resulta suficient per a entrellucar la magnitud d'aquesta villae romana dotada de tota mena de luxes fa 2.000 anys. Les basses excavades en la roca litoral, destinades al proveïment de peix fresc, van donar nom a l'enclavament, topònim vigent en l'actualitat.

En aquest enclavament destaca la Sénia, una de les millors infraestructures hidràuliques d'època romana que es conserven en la Comunitat Valenciana, la qual cosa converteix el jaciment en un dels espais arqueològics més importants del nostre territori.