La Junta de Govern ha acordat hui proposar a la Generalitat Valenciana que la Setmana Santa calpina siga declarada Festa d'Interés Turístic Local. S'inicia així l'expedient administratiu per a sol·licitar aquesta declaració que inclourà la documentació necessària per a tramitar aquesta petició davant els organismes oficials.
La Setmana Santa calpina ha recobrat en els últims anys un dinamisme extraordinari. Cinc confraries, relativament joves, s'uneixen, al costat de la Comissió de Festes i les parròquies de La nostra Sra. de les Neus i La nostra Sra. de la Mercè, per a organitzar un complet i ampli programa coordinat per la Junta Major de Confraries i Germandats de Setmana Santa.
Durant aquests dies milers de calpins i visitants es tiren al carrer per a contemplar de prop el pas de les talles. El fervor dels calpins es reparteix en cinc confraries que conformen el factor humà de la celebració: la Germandat de Ntra. Sra. la Mare de Dèu de la Salut, La Germandat del Crist dels Gitanos, El Poderós, la Confraria de Jesús el Nazareno, la Confraria del Crist de Les Tres Caigudes i la Germanor del Silenci. Al costat d'ells els Festers , responsables de la processó de Diumenge de Rams i de la Trobada, i les festeres de la qual es converteixen en les “doloroses” de la Mare de Dèu dels Dolors.
Al llarg de la setmana processionen pels estrets carrers del nucli antic les diferents confraries, una cada dia a partir del Diumenge de Rams. La devoció i l'esteticisme aconsegueixen el seu punt àlgid el Divendres Sant, amb la processó del Sant Enterrament que finalitza en la plaça de la Vila amb la trobada de totes les imatges i confraries.
En contrast amb la nit i la tristesa del Divendres Sant, el Diumenge de Resurrecció arranca lluminós i matiner amb la concentració dels feligresos en la plaça de San Salvador per a assistir a la Trobada entre Crist Resucitat amb la Mare de Dèu. Es tracta d'un dels actes més sentits en el qual els integrants de la Comissió de Festes adquireixen especial rellevància en acompanyar a les imatges vestint el vestit tradicional calpí.
La Setmana Santa es converteix així en un esdeveniment religiós, cultural i turístic, la devoció i el fervor que es desprén de cada acte s'uneix a un gran valor estètic i cultural. I al mateix temps la Setmana Santa es constitueix en un recurs turístic més, en un atractiu pel qual val la pena visitar Calp aquestes dates.