El ple ordinari d'ahir va aprovar la suspensió cautelar de llicències urbanístiques del Pla Especial de Banys de la Reina i la modificació del pla General per a incloure aquesta àrea en el Catàleg d'Elements protegits. Aquest acord suposa que durant un període de dos anys no s'atorgaran llicències urbanístiques amb la finalitat d'evitar noves construccions o qualsevol tipus d'activitat en la zona.
El mes de setembre passat la Comissió Especial de Baños de la Reina va aprovar iniciar el procediment de tramitació del Pla Especial de Banys de la Reina que permeta protegir aquest jaciment romà de qualsevol pressió urbanística i al mateix temps iniciar el procés d'adquisició dels terrenys.
Des de l'Ajuntament es pretén iniciar el procediment d'avaluació ambiental que ha de realitzar la Comissió Territorial d'Urbanisme que permeta donar inici al Pla Especial de Banys de la Reina.
L'edil d'Urbanisme, Juan Manuel del Pino, va assenyalar que la mesura pretén protegir la zona de Banys de la Reina fins que compte amb un Pla Especial, a més va assenyalar que des de l'Ajuntament es continua treballant per la recuperació de la qualificació de BIC dels jaciments perduda l'any passat per caducitat del procediment.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, afirme que “volem que les coses es facen bé, ara no és BIC i està desprotegit però que no s'enganye la gent perquè aquesta proposta no ofereix una solució, volem una solució global per a tots els propietaris. Parlen d'expropiació forçosa i que la Generalitat Valenciana pagarà 26 milions però no hi ha constància que la Generalitat vaja a pagar”.
El portaveu socialista, Santos Pastor, va assenyalar que “l'Ajuntament està supeditat al que diga la Conselleria de Cultura, entenem aquesta mesura dins d'un procés administratiu en el qual es treballa per a recuperar la qualificació de BIC”.
Contracte de recollida de residus i neteja viària
Un altre dels punts tractats en el ple d'ahir va ser l' aprobació de l'alçament de suspensió del procediment d'adjudicació del contracte del servei de recollida i transport de residus urbans i neteja viària del municipi i la designació d'un Comité d'Experts.
Cal recordar que la licitació d'aquest contracte estava en marxa i va quedar suspesa pels recursos interposats pel PSPV-PSOE Calp i per Compromís per Calp davant el Tribunal Administratiu Central de Recursos contra els plecs per a la contractació del Servei de Recollida i Transport de Residus Urbans i Neteja viària. El mes de novembre passat el Tribunal va desestimar els recursos i amb això es reactiva la tramitació del procediment.
A més en aquest punt es va designar al Comité d'Experts, aliens a l'Ajuntament, a excepció d'un, i amb reconeguda experiència, que ha de fiscalitzar la contractació.
El portaveu de Defendamos Calpe va defensar la gestió directa d'aquest servei i va denunciar que el plec no recull les necessitats mínimes del municipi: “aquest contracte hauria d'oferir un servei més sostenible i econòmic, no s'innova ni modernitza”.
El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va defensar l'abstenció del grup per considerar que “aquest plec és un còpia i pega de l'anterior, amb els mateixos vicis i 0 innovació. Hui s'aprova l'alçament de la suspensió per imperatiu legal però no el secundem perquè aquest contracte és oposat als interessos de l'Ajuntament”.
Post la seua part el socialista Santos Pastor va incidir en què “haguera estat bé que el Comité d'Experts haguera pogut fer aportacions en l'elaboració del plec. Fa 23 anys que mantenim el mateix plec casi idèntic a l'aprovat per l'equip de govern, per a nosaltres és millorable, l'actual plec està ple de contradiccions”.
El portaveu de Ciutadans, Juan Manuel del Pino va destacar que “s'ha treballat molt en el plec tècnic, compleix les prescripcions legals, s'han *instroducido millores i a més ara votem l'alçament de la suspensió”. En el mateix sentit es va manifestar la portaveu del Partit popular, Noelia Císcar que va afirmar que “el contracte porta molt temps parat i és molt necessari”.
L'alcaldessa, Ana Sala, va prendre la paraula per a indicar que “portem molts anys treballant en aquest plec, és el millor que hem pogut fer, ara és el moment d'avançar i seguir amb la licitació”.
Renúncia Pau Marin
L'edil del grup municipal socialista, Pau Marín Moragues, va oficialitzar la seua renúncia a l'acta de regidor en aquest ple. Marín va explicar que es tracta d'una renúncia forçada ja que en assumir l'acta de regidor se li va explicar que havia de cessar temporalment en la seua labor com a treballador municipal en el SAD.
Al principi de legislatura la alcaldesa va acordar retribucions per a membres de l'oposició, entre ells Pau Marin, sense va embargar al juny del passat any l'alcaldessa va decidir retirar aqueixes assignacions.
L'edil Pau Marin va exposar que “això és un frau a la democràcia, s'obliga un regidor a renunciar, això significa que si treballes a l'Ajuntament no pots ser regidor, em vaig obligat per una decisió arbitrària i antidemocratica. Torne als meus treball en Serveis Socials on sempre he treballat molt a gust”.