Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
Bono Consumo Calp 2024
El Cascanueces - Ballet de la Ópera Nacional de Rumania
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
divendres, 27 Setembre, 2019 - 17:00

Frenar l'avanç de la vegetació així com fer front als estralls del pas del temps han sigut les dues principals labors de la intervenció duta a terme en el jaciment de Banys de la Reina per l'empresa Alebus Patrimoni Històric de gener a setembre d'enguany.

 

Així ho han manifestat els tècnics que han participat en aquests treballs en una xarrada en el Va salar Blau per a donar a conéixer els resultats finals d'aquesta intervenció que tenia com a objectiu principal el manteniment d'aquesta zona arqueològica i evitar la seua deterioració.

Un dels principals problemes amb els quals es van trobar des d'un primer moment va ser el creixement “desmesurat i incontrolat” de la vegetació, segons va manifestar la restauradora Carolina Mai. Per a frenar el seu avanç s'han hagut d'utilitzar des d'herbicides, grava, teixits antihierbas o fins i tot l'eliminació manual, a més de consolidar murs on es considerava que anava a créixer l'herba. També s'han trobat amb formiguers que havien destrossat xicotetes estructures.

D'altra banda, els treballs han consistit a fer front als problemes derivats del pas del temps. Els tècnics també s'han trobat amb què la protecció que recobria moltes zones del jaciment com a material geotèxtil i arena s'havia degradat pel que han hagut de ser substituïts per uns altres que garantiren la preservació de la zona arqueològica.

El seu treball ha consistit, a més, a valorar l'estat del jaciment i a anar consolidant cadascuna de les seues parts per a poder mantindre-les en les millors condicions possibles.

“La idea d'aquests treballs era pal·liar la deterioració de les estructures, una actuació quasi d'urgència. Cal tindre en compte que el jaciment només l'obrim a l'estiu i el temps és un gran enemic; malgrat que hi ha zones cobertes és necessari que hi haja un manteniment sobre les infraestructures”, ha assenyalat la directora del jaciment Alicia Luján.

Els tècnics que han participat en aquestes actuacions remetran ara unes fitxes amb informació relativa als treballs efectuats a la Conselleria de Cultura així com unes recomanacions del temps en què s'hauria de tardar a revisar les estructures per a garantir que es continuen mantenint en bones condicions.

Planimetria precisa

Dins dels treballs de conservació i manteniment del jaciment, l'empresa Alebus Patrimoni Històric ha dut a terme també vols amb dron el que ha permés realitzar una planimetria del jaciment amb gran precisió.

Segons ha explicat el representant de l'empresa Eduardo López Seguí les fotografies, preses en vols a dues altures diferents, permeten no solament establir un model en tres dimensions de tota aquesta àrea arqueològica sinó també poder observar-la des de qualsevol punt de vista i altura “amb una precisió mil·limètrica, fins al punt de poder veure detalls com les tessel·les dels mosaics”. “Les ortofotos preses obrin un nou camí en la documentació del jaciment”, ha assenyalat.

Aquesta ha sigut la primera ocasió en què s'han dut a terme treballs de manteniment i conservació de Banys de la Reina, més enllà de les actuacions dels successius camps de treball de l'IVAJ o dels voluntaris d'Amicitia. El jaciment va ser declarat Bé d'Interés Cultural a l'octubre de 2018 i l'objectiu ara és estudiar noves mesures per a preservar aquesta àrea arqueològica i donar-la a conéixer entre la població.