FiraCalp 2024
Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
dissabte, 10 Abril, 2021 - 16:30

 

El mes de maig passat l'Ajuntament de Calp va acordar amb GAMASER, laboratori de Global Omnium (que engloba a Aguas de Calpe), dur a terme una sèrie de mostres d'aigua d'embornal que permeten la implantació d'un mètode de vigilància epidemiològica mitjançant l'anàlisi d'aigües residuals. L'objecte és conéixer la presència, concentració i evolució d'unitats genòmiques del SARS-CoV-2 en l'aigua residual causant de la malaltia COVID-19.

Des de llavors Aguas de Calpe ha pres mostres periòdiques en els punts significatius de la xarxa de clavegueram per a conéixer i estudiar la incidència del Covid en les aigües residuals. Aquestes analítiques al costat de les directrius de la Conselleria de Sanitat són les que han permés adaptar les restriccions en el municipi. Les últimes analítiques mostren una important baixada en la incidència del Covid 19 a Calp, fins i tot amb dies d'incidència 0.

Aquesta iniciativa d'anàlisi de les aigües no ha tingut cap cost per a l'Ajuntament ja que Global Omnium, a fi de contribuir a frenar la pandèmia, ha assumit els costos del projecte.

Les anàlisis es realitzen amb SARS-GOAnalytics, un mètode pioner - validat pel IATA-CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques)- capaç de determinar quantitativament el nombre d'unitats genòmiques del virus que provoca el COVID 19 presents per litre d'aigua i, per tant, d'establir la corba de l'epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis.

La seua metodologia permet anticipar-se a alguns dels indicadors a l'ús i creuar les dades amb uns altres que recapta Sanitat per a sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia.

Mitjançant la presa de mostres i anàlisis d'aigua d'embornal es pot disposar d'un “Sistema d'Alerta Primerenca amb el qual podrem sectoritzar i controlar al nivell de detall que se'ns indique la irrupció de nous focus del COVID a les nostres ciutats en temps real”, assenyalen des de Global Omnium

Tal com han explicat, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies: “Aquest ARN és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el pacient ni tan sols tinga símptomes o sàpia que està infectat, és a dir, siga asimptomàtic”

Per això, gràcies al sistema desenvolupat per Gamaser (Global *Omnium) i verificat pel CSIC “podem monitorar com s'està comportant la pandèmia a nivell genèric -entrades de Edars- on aboquen zones de població, i el que en aquests moments és especialment rellevant: podem sectoritzar i controlar a nivell de xicotetes poblacions o fins i tot, a nivell de barris”, ha destacat.